Τη δημοσίευση συγκεκριμένων σύντομων μηνυμάτων (tweets) θα εμποδίζει εφεξής η εταιρεία Twitter σε ορισμένες χώρες, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου.
Μέχρι σήμερα, το Twitter είχε τη δυνατότητα να αφαιρεί μηνύματα από το σύνολο του δικτύου του. Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρεία χρησιμοποίησε ως παραδείγματα απαγορεύσεων, τις οποίες πρόκειται να σεβασθεί, τους περιορισμούς που επιβάλλει η νομοθεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας στο «ναζιστικό περιεχόμενο». Η παραδοχή αυτή της εταιρείας αντιβαίνει όμως στις δηλώσεις εκπροσώπων του Twitter πριν από έναν χρόνο, με αφορμή το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε Τυνησία, Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Την εποχή εκείνη, στελέχη της εταιρείας επαινούσαν τις εξεγέρσεις και εξήραν τον ρόλο που έπαιξε το Twitter στον συντονισμό των διαδηλώσεων.
Ειδικοί του Διαδικτύου υπενθύμιζαν χθες ότι τον Δεκέμβριο, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, εξαγόρασε ποσοστό 3,75% της Twitter, έναντι 300 εκατ. δολαρίων. Η επένδυση του Αλουαλίντ φέρεται να έγινε με στόχο την άσκηση επιρροής πάνω στη στρατηγική της εταιρείας και την πρόληψη αξιοποίησης του Twitter για τη διασπορά αντιμοναρχικών απόψεων στο ολοένα και πιο απομονωμένο βασίλειο του οίκου Σαούντ. Παρότι ο Αλουαλίντ θεωρείται από τα πλέον προοδευτικά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, χάρη και στην εκστρατεία που διεξάγει η σύζυγός του υπέρ της ισότητας των φύλων, η στενή του σχέση με τα ανάκτορα απειλεί -σύμφωνα με πολλούς- την ελευθερία της έκφρασης στο δημοφιλές μέσον.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου