ΤΟΥΡΚΙΑ: Μια χώρα με Δικαιοσύνη-Κωμωδια


Δεν περίμεναν ποτέ πραγματική δικαιοσύνη. Οταν όμως δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε την ετυμηγορία του πριν από λίγες ημέρες -στο τέλος της αμφιλεγόμενης δίκης για τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ, το 2007- η οικογένειά του και οι δικηγόροι έμειναν άφωνοι. Ο δικαστής απάλλαξε και τους 19 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Μόνο ένας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Φρανκ Ντινκ, ο οποίος είχε δεχθεί θανάσιμα πυρά μέρα μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos. 

Η Φετίγιε Τσετίν, δικηγόρος και στενή φίλη της οικογένειας, περιέγραψε τη δίκη ως «κωμωδία από την αρχή ώς το τέλος». «Αλλά άφησαν το μεγαλύτερο αστείο τελευταίο», πρόσθεσε η ίδια, καθώς στεκόταν έξω από το δικαστήριο στο πλευρό της συγκλονισμένης χήρας του Ντινκ, Ρακέλ.

Ο Χρανκ Ντινκ, ο οποίος γκρέμισε τους μύθους γύρω από τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, εναντιώθηκε στις αρχές αποκαλώντας τα γεγονότα γενοκτονία. Ακολούθησε νομική εκστρατεία εναντίον του με την κατηγορία της «προσβολής της εθνικής ταυτότητας». Ο Φρανκ Ντινκ έγραψε αρκετά προφητικά άρθρα, προβλέποντας το τραγικό του τέλος αφότου οι αρχές τον κάλεσαν να συμμορφωθεί. Η δίκη για τη δολοφονία του εξελήφθη ως δοκιμασία για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Για τους 60.000 Αρμένιους της Τουρκίας, η απόδοση δικαιοσύνης θα μπορούσε να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος.

Ωστόσο, «αυτή η ετυμηγορία στέλνει σαφές μήνυμα ότι η γελοιοποίηση των Αρμενίων επιτρέπεται», όπως είπε ένας Αρμένιος επιχειρηματίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκβαση της δίκης «διατάραξε τη συνείδηση της κοινής γνώμης» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία υποβολής εφέσεων δεν έχει ακόμη τελειώσει.  

Ακόμη και οι σύμμαχοι της Τουρκίας ανησυχούν για το δικαστικό της σύστημα. Σε έκθεσή του, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, κατακεραυνώνει τους Τούρκους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι «δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του κράτους έναντι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν, ανήγγειλε μεταρρυθμίσεις περιλαμβανομένης της μείωσης των ποινών για υποτιθέμενα τρομοκρατικά εγκλήματα, όπως η εξύμνηση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρόκειται για δειλά θετικά βήματα. Αλλά είναι πολύ αργά για δεκάδες δημοσιογράφους, εκατοντάδες φοιτητές και χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς και διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου