Του Θαναση Τσιγγανα
Πράσινο; «Τσιμέντο να γίνει...» έλεγε ένα παλιό σαρκαστικό οικολογικό σλόγκαν. Εθνικό πάρκο; Σκουπίδια και μπάζα να γεμίσει... «απαντά» η σημερινή πραγματικότητα σαρκάζοντας για το πώς αντιλαμβάνονται εκατοντάδες πολίτες πέριξ των προστατευόμενων περιοχών το φυσικό περιβάλλον τους.
Γαλλικός ποταμός, εθνικό πάρκο Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, εθνικό πάρκο λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου, τέσσερις προστατευόμενες περιοχές που απέχουν μια «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη, και υποφέρουν από την επέλαση των ασυνείδητων που πετούν μέσα στον αυστηρά προστατευόμενο πυρήνα τους, τόνους σκουπιδιών και μπάζων, μετατρέποντας εν μια νυκτί χιλιάδες στρέμματα σε αυτοσχέδιες χωματερές.
Λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά και τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και της απουσίας σχετικών κονδυλίων στις κρατικές υπηρεσίες φαίνεται να έχει επιταθεί τόσο το πρόβλημα τελευταία, που οι αρμόδιοι του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν και εταιρεία «σεκιούριτι» για να περιορίσουν την εξάπλωση του φαινομένου στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού και την παράκτια ζώνη του Καλοχωρίου.
«Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών και μπάζων πάσης φύσεως στις κοίτες των ποταμών ή σε υγροβιότοπους δεν αφορά μόνο τους κατοίκους κοντινών οικισμών, αλλά όλη τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δέλτα κ Γ. Γλώσσης.
Οι εκπρόσωποι του δήμου (συνένωση Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού) στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες εκτάσεις της χώρας (Ramsar και Natura) θεωρούν ότι το πρόβλημα παράνομης ρίψης σκουπιδιών, μπάζων, βιομηχανικών - βιοτεχνικών αποβλήτων είναι προτεραιότητα και καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό του. Οπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Τσιφλιτζής, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, μέσα στο 2011 επιβλήθηκαν 53 «πράσινα» πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μικρών χωματερών προέρχεται και από επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου. «Πληρώνουν ένα φτωχό μεροκάματο σε αλλοδαπούς ή αθίγγανους για να ξεφορτωθούν μπάζα, σκουπίδια, κατάλοιπα παραγωγής και άχρηστα υποπροϊόντα γνωρίζοντας ότι αυτά τα υλικά ποτέ δεν θα καταλήξουν σε ΧΥΤΑ, αλλά στις κοίτες των ποταμών», επισημαίνει ο κ Τσιφλιτζής.
Παρά τις εκτεταμένες εκστρατείες καθαριότητας σε προστατευόμενες περιοχές που πραγματοποιούν οι δήμοι με τη συμμετοχή εθελοντών και μαθητικών κοινοτήτων το πρόβλημα παραμένει και κατατάσσεται ως ένα ακόμη αρνητικό της σύγχρονης ελληνικής νοοτροπίας. Ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού-Λουδία -Αλιάκμονα έχουν πραγματοποιήσεις αρκετές εξορμήσεις για τον καθαρισμό σημείων σε Γαλλικό,Αξιό, παράκτια ζώνη Καλοχωρίου, αλλά μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες ορισμένα ξαναγεμίζουν πάλι από σκουπίδια και μπάζα.
Στο δάσος του Σέιχ-Σου που επίσης γνωρίζει ανεξέλεγκτη απόθεση μπάζων κυρίως από ανακαινίσεις διαμερισμάτων έχουν χαρτογραφηθεί τέσσερα σημεία (βρύση μπαρμπα-Γιώργη, Τριανδρία, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα). Οπως ανέφερε ο κ. Μιλ. Μπενάκης, επικεφαλής ομάδας εθελοντών, το καλοκαίρι είχε εντοπιστεί πολίτης που μετέφερε δύο φορτηγά μπάζων. Οταν άδειασε το πρώτο μέσα στο δάσος οι εθελοντές παρενέβησαν και του ζήτησαν να τα ξαναφορτώσει. Παραδεχόμενος το λάθος του τα απομάκρυνε φτυαρίζοντας επί ώρες. «Η περιφρούρηση λέει ο κ. Μπενάκης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης. Ο άλλος είναι η συνείδηση και αγωγή του πολίτη». Η μεγαλύτερη έξαρση παράνομων αποθέσεων παρατηρείται τον χειμώνα λόγω της μείωσης των δασικών υπαλλήλων και των εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης και τη νύχτα που δεν εργάζεται η Δημοτική Αστυνομία.
Στην πολύπαθη Κορώνεια με τις μικρές χωματερές ο Φορέας Διαχείρισης έχει ζητήσει από τους δήμους της περιοχής να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής αδρανών υλικών. Οπως ανέφερε η δασολόγος του Φορέα, Φωτεινή Τσαβδάρογλου, «καταφέραμε να τις περιορίσουμε στις όχθες των λιμνών, εντοπίζοντας την προέλευση των μπάζων. Τα περιστατικά, από 73 το 2010 μειώθηκαν σε 37 το 2011.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου