Του Γιωργου Λιαλιου
Τη δυνατότητα δόμησης τουλάχιστον 2,5 εκατ. τ.μ. στο Ελληνικό δίνει το ελληνικό Δημόσιο στον υποψήφιο επενδυτή. Δόμηση που θα μπορεί να καταλάβει τη μισή έκταση του ακινήτου, ενώ η υπόλοιπη θα μείνει αδόμητη, συμπεριλαμβάνοντας πράσινο και φυσικά τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους. Οσον αφορά τα 480 κτίρια που βρίσκονται στο Ελληνικό, υποχρέωση του επενδυτή είναι η διατήρηση μόνο των τεσσάρων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ανάμεσα στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στην προς διάθεση έκταση συμπεριελήφθη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η παραλία του Αγίου Κοσμά, η οποία όμως δεν έχει ακόμα παραχωρηθεί στην Ελληνικό Α.Ε.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έδωσε το πολυαναμενόμενο περίγραμμα των προθέσεων της Πολιτείας για το Ελληνικό, αλλάζοντας και τυπικά πλέον σελίδα σε σχέση με την αντιμετώπιση της έκτασης από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου (περίπου 5.250.000 τετραγωνικά μέτρα) και τα χαρακτηρισμένα ως «επιπρόσθετα ακίνητα» της παραλιακής ζώνης: τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, έκτασης 530.000 τ.μ. και τις παραλιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, έκτασης 426.000 τ.μ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα δύο ακίνητα της παραλιακής έκτασης ανήκουν μεν στο Δημόσιο (στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.), ωστόσο δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα στην Ελληνικό Α.Ε., μέσω των μετοχών της οποίας ο επενδυτής θα αποκτήσει μερίδιο στο Ελληνικό. Η εκκρεμότητα αυτή θα λυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοθετική ρύθμιση.
Οσον αφορά τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο Ελληνικό, διευκρινίστηκαν τα εξής: ο συντελεστής δόμησης αναμένεται να είναι τουλάχιστον 0,4 (ισοδυναμεί με 2,5 εκατ. τ.μ. κτιρίων στα 6.200 στρέμματα), ενώ το μέγιστο ποσοστό κάλυψης 50%. Και ορίζεται ότι ακόμα κι αν τελικά δοθεί μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης «οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι πρασίνου δεν θα μειωθούν ως αποτέλεσμα της διάταξης αυτής». Οι όροι δόμησης του ακινήτου θα οριστικοποιηθούν με νόμο από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά πριν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Σχετικά με τις χρήσεις, το μόνο που απαγορεύεται στο Ελληνικό είναι η βιομηχανία. Επιτρέπεται η κατοικία, τα επιχειρηματικά πάρκα, οι εμπορικές χρήσεις, τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναψυχής, εγκαταστάσεις υγείας/ περίθαλψης, εκπαιδευτικοί χώροι και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Αναφορικά με τα 480 υφιστάμενα κτίρια στο Ελληνικό (που καταλαμβάνουν έκταση 386.880 τ.μ. και καλύπτουν επιφάνεια 491.000 τ.μ.), είναι στην ευχέρεια του επενδυτή η διατήρησή τους ή όχι. Τα τέσσερα κτίρια που υποχρεωτικά διατηρούνται είναι το κτίριο Σαάρινεν (πρώην ανατολικός αερολιμένας) και τρία τολ της πολεμικής αεροπορίας που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Στις υποχρεώσεις τού επενδυτή δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση και αξιοποίηση των Ολυμπιακών γηπέδων κανόε-καγιάκ σλάλομ (το οποίο έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη και εκκρεμεί, όπως και την περίπτωση της μαρίνας Αγίου Κοσμά, εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο), μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ και τα δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ. Οπως αναφέρεται, στη δεύτερη φάση «η πρόσκληση υποβολής προσφοράς θα καθορίζει ποια από τα κτίρια θα πρέπει ιδανικά να παραμείνουν στο ακίνητο».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου