Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Ετσι προλαβαίνει ο Αη Βασίλης να μοιράσει ολα τα δώρα...(The physics of Christmas: Difference Engine: Ho, ho, ho... )


Κατα την περίοδο των εορτών  ένα ερώτημα γεννάται στη σκέψη των παιδιών και επανέρχεται στη μνήμη των ενηλίκων. Πρόκειται για ένα ερώτημα που προκαλεί αγωνία σε όσους περιμένουν τα δώρα τους από τον Αγιο Βασίλη. Πώς είναι δυνατόν ο καλοσυνάτος άγιος να καταφέρνει κάθε χρονιά να μοιράζει τα δώρα του σε δισεκατομμύρια παιδιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μέσα σε λίγες ώρες;

Φυσικά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να παραβλέψουν αυτή την απορία που ταλαιπωρεί κάθε χρονιά εκατομμύρια παιδιά. Ετσι ο Ρότζερ Χάιφιλντ, πρώην διευθυντής σύνταξης του περιοδικού New Scientist, που εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών του Λονδίνου, πήρε χαρτί και μολύβι και στρώθηκε στη δουλειά για να δώσει μια καλή και τεκμηριωμένη απάντηση. Στο βιβλίο του «Η Φυσική των Χριστουγέννων. Από την αεροδυναμική του Ταράνδου έως τη θερμοδυναμική της ψητής γαλοπούλας», ο δρ Χάιφιλντ αποδεικνύει υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε ο Αη Βασίλης να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά της Γης ή καλύτερα σε όλους τους ανήλικους του πλανήτη που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια.

Αν πιστέψουμε ότι κάθε οικογένεια έχει 2,5 παιδιά, ο Αη Βασίλης την Παραμονή των Χριστουγέννων θα πρέπει να κάνει 640 εκατομμύρια στάσεις ώστε να μην αφήσει κανένα παιδί παραπονεμένο. 

Aν τα σπίτια είναι διανεμημένα ισομερώς σε όλη την επιφάνεια της Γης (155,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χλμ.), τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι η απόσταση ανάμεσα σε δύο είναι 418 μέτρα. 

Κατά συνέπεια κάθε Παραμονή Χριστουγέννων ο Αγιος Βασίλης θα πρέπει να καλύψει μια απόσταση 354 εκατομμυρίων χλμ. Αναμφίβολα είναι ένα τιτάνιο έργο, σχεδόν ακατόρθωτο, ακόμα και με την τελευταία λέξη της αεροναυπηγικής τεχνολογίας. Πόσο δε μάλλον για έναν υπέρβαρο άγιο και μερικούς ταράνδους.

«Ευτυχώς ο Αγιος Βασίλης έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να μοιράσει τα δώρα του, πολύ περισσότερο από είκοσι τέσσερις ώρες», επισημαίνει ο δρ Χάιφιλντ.

Από τη στιγμή που κάπου στον πλανήτη τα ρολόγια δείχνουν 12, μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου, ο Αγιος Βασίλης μπορεί να ξεκινήσει την εργασία του μπαίνοντας σε κάθε σπίτι από την καμινάδα για να αποθέσει κάτω από κάθε στολισμένο δένδρο το πολύτιμο δώρο του.

Αντί, όμως, να παραμένει ακίνητος σε κάποιο σημείο περιμένοντας ότι η περιστροφή της Γης θα φέρει δίπλα του το κάθε σπιτικό, μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα κινούμενος αντίθετα προς την περιστροφή της Γης, εξηγεί ο συγγραφέας. «Ετσι διπλασιάζει τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του και μοιράζει δώρα για άλλες 24 ώρες».

Αν θα τα καταφέρει φέτος, άγνωστο, καθώς μια ομάδα νανάκια- βοηθοί του Αη Βασίλη προσχώρησαν στο κίνημα Occupy και κατέλαβαν το εργαστήρι του. Τι θα συμβεί, μπορείτε να δείτε στο www.occupynorthpole.net.

Οπως και να έχει, ο Αγιος Βασίλης πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του σε 24 ώρες. Κατά συνέπεια διαθέτει λίγο περισσότερο από 0,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να καλύψει την απόσταση από το ένα σπιτικό στο άλλο. Θα πρέπει, λοιπόν, το έλκηθρο να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τα 2.092 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Θα πρέπει η ταχύτητα να είναι λίγο μεγαλύτερη από το Mach 6.000, κάτι που οι αεροναυπηγοί ακόμα και σήμερα δεν τολμούν ούτε καν να φανταστούν.

Η ταχύτητα που χρειάζεται να αναπτύξει ένα διαστημόπλοιο για να ξεφύγει από το πεδίο βαρύτητας της Γης είναι περίπου 11,26 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή Mach 34. Από την άλλη, τα 2.092 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο είναι ταχύτητα μικρότερη από αυτή του φωτός (299.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο). Κατά συνέπεια ο Αγιος Βασίλης, ακόμα και αναπτύσσοντας αυτές τις αστρονομικές ταχύτητες, δεν θα είναι υπεύθυνος για την κατάρριψη της θεωρίας του Αλμπερτ Αϊνστάιν που θέλει το φως να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από οτιδήποτε άλλο γνωρίζουμε έως σήμερα.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

Ο Λάρι Σίλβερμπεργκ, παραδείγματος χάριν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, πιστεύει ότι ο παχουλός άγιος με την ολόλευκη γενειάδα είναι πολύ πιο έξυπνος από ό,τι νομίζουμε. Εχοντας μεγάλη εμπειρία στη διανομή δώρων στα παιδιά του πλανήτη, τόσο ο ίδιος όσο και οι βοηθοί του μπορούν να εφαρμόσουν τις επιστημονικές θεωρίες με επιδεξιότητα και ευστροφία.

Κατά συνέπεια το «συμβατικό του έλκηθρο» έχει εξελιγμένο σχεδιασμό, πολύ καλύτερο από όσο πιστεύουν οι αεροναυπηγοί. Ο δρ Σίλβερμπεργκ πιστεύει ότι με την εμπειρία της η ομάδα του Αη Βασίλη έχει φτιάξει μικρά «νέφη σχετικότητας» γύρω από τον άγιο, το έλκηθρο και όλους τους ταράνδους. Αυτό είναι που επιτρέπει στον Αγιο Βασίλη να μοιράσει όλα τα δώρα του στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μέσα σε διάστημα κατά το οποίο εμείς, με τη δική αίσθηση και μέτρο του χρόνου, θα καταφέρναμε απλά να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας. Στην πραγματικότητα, ο καλοσυνάτος άγιος μας βλέπει «παγωμένους» στον χρόνο κι έτσι δεν χρειάζεται να αγχωθεί, ούτε καν να βιαστεί για να επιτελέσει το έργο του.

Ακόμα και αν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα σχετικά με την απόσταση και τον χρόνο που χρειάζεται ο Αγιος Βασίλης, ένα άλλο θέμα παραμένει άλυτο. Πώς μπορεί να κουβαλάει τόσα πολλά δώρα σε ένα μικρό έλκηθρο; Μήπως τα παιδιά θα πρέπει να ανησυχούν ότι τα δέματα που προορίζονται για αυτά θα μείνουν στον Βόρειο Πόλο επειδή δεν θα χωρέσουν στο έλκηθρο; Είναι όντως απορίας άξιον, πώς ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει δύο εκατομμύρια τόνους παιχνίδια;

Ο δρ Σίλβερμπεργκ είναι καθησυχαστικός και πιστεύει ότι τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Ο Αγιος Βασίλης δεν είναι ανάγκη να μεταφέρει όλο αυτό το βάρος. Η σύγχρονη τεχνολογία τού δίνει πολύ ευκολότερες και πιο ευέλικτες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι, παραδείγματος χάριν, ανάγκη να φορτώσει τις παραγγελίες στο έλκηθρο, αρκεί βέβαια να θυμηθεί να πάρει μαζί του ψηφιακές οδηγίες που θα του επιτρέψουν να κατασκευάσει τα πολύτιμα δώρα στο σπίτι του αποδέκτη τους, να χρησιμοποιήσει νανοσυσκευές που θα τους προσδώσουν το μέγεθος που θέλει, ενώ για τις πρώτες ύλες που θα χρειαστεί δεν υπάρχει ανάγκη καν αναζήτησης.

Τα αποκαΐδια από τα ξύλα στο τζάκι κάθε σπιτιού, το χιόνι και τα άλλα χημικά που ανιχνεύονται στην ατμόσφαιρα, ύλες που μπορεί να συγκεντρώσει στο ταξίδι φτάνουν και περισσεύουν. Βέβαια, τα μεγαλύτερα σε όγκο παιχνίδια θα χρειαστούν χιλιάδες νανοσυσκευές οι οποίες θα εργαστούν σε συντονισμό. Αυτό βέβαια θα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον Αη Βασίλη. Αλλά ο δρ Σίλβερμπεργκ έχει τη λύση. Τα παιδιά -λέει- δεν πρέπει να ζητούν πολλά παιχνίδια από το Αγιο Βασίλη, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα μεγάλο αντικείμενο.

Τη φετινή χρονιά της οικονομικής κρίσης όμως, ούτε η μαγεία του Αη Βασίλη μένει αλώβητη. Δημοσκόπηση της Deloitte για πρώτη φορά σημειώνει καθυστέρηση στην άφιξη του έλκηθρου σε κάποια σπιτικά. Και αυτό, όχι επειδή πρόδωσε τον Αη Βασίλη η τεχνολογία, αλλά η... οικονομία.

Από τους 5.000 ερωτηθέντες Αμερικανούς το 6% απάντησε ότι για την αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων θα περιμένει τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Εμιλι Ράσελ, μιας ανύπαντρης μητέρας από τη Βόρεια Καρολίνα, που προσπαθεί να εξοικονομήσει και το τελευταίο σεντ. Οπως παραδέχθηκε, οι δύο γιοι της, κάτω από το δέντρο, δεν θα βρουν πακέτα με παιχνίδια αλλά σημειώματα με την υπογραφή του Αγιου Βασίλη. «Λυπάμαι, αλλά δεν πρόλαβα να περάσω από το σπίτι σου χθες», θα γράφει κάθε σημείωμα. «Το ηλεκτρονικό παιχνίδι που μου ζήτησες θα σου το δώσει η μαμά σε λίγες ημέρες». Το παραμύθι των Χριστουγέννων, ακόμα και τον καιρό της κρίσης, μπορεί να παραμένει γοητευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου