Από το 2005 η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικούς καθαρισμούς σε όλες τις κωμοπόλεις της (2.000-15.000 κάτοικοι). Εξι χρόνια μετά την παρέλευση της προθεσμίας, το 85-90% των κωμοπόλεων εξακολουθεί να ζει στις λαμπρές εποχές των βόθρων.
Με το ενδεχόμενο νέας ευρωκαταδίκης να είναι ορατό, η Ελλάδα διά του αρμοδίου υπουργείου Περιβάλλοντος αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το τελευταίο έτος εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) τουλάχιστον 120-130 νέοι βιολογικοί καθαρισμοί», εξηγεί ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Στόχος μας είναι να φθάσουμε στο 50-60% των περιοχών, ανάλογα με την ωριμότητα των μελετών».
Ο κ. Ανδρεαδάκης εκτιμά ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις δεν βαρύνει εξ ολοκλήρου την Πολιτεία. «Πριν από ένα έτος είχαμε τους πόρους, αλλά δεν είχαμε υποψηφίους με ώριμες μελέτες. Το τελευταίο διάστημα οι δήμοι κινητοποιήθηκαν και έτσι είχαμε πρόοδο. Αν τα έργα αυτά ενταχθούν έγκαιρα, τότε σε τρία χρόνια μπορεί να έχουμε μια αρκετά διαφορετική εικόνα».
Ανάμεσα στους «μικρούς» βιολογικούς που προγραμματίζονται βρίσκονται και δύο της Αττικής, οι οποίοι όμως απέχουν ακόμα αρκετά από τη δρομολόγησή τους.
- Ο βιολογικός Παλαιάς Φώκαιας. Στις 21/9 το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στη θέση «Λατομείο» και την κατασκευή των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών. Ομως και εδώ το τοπίο δεν είναι ανέφελο. Ο τοπικός δήμος πρόσφατα άλλαξε γνώμη και ζήτησε αντί βιολογικού να συνδεθεί η περιοχή με την Ψυττάλεια, κάτι που απέκλεισε η ΕΥΔΑΠ. «Το υπουργείο έθεσε τους όρους. Αν τους δεχθούν, θα προχωρήσουν. Εναλλακτική δεν υπάρχει», λέει ο κ. Ανδρεαδάκης.
- Ο βιολογικός Μαραθώνα - Νέας Μάκρης. «Ακόμα δεν υπάρχει μελέτη, δεν υπάρχει συμφωνία του δήμου... Οπότε πρόκειται για το λιγότερο προχωρημένο έργο στην Αττική», εξηγεί ο κ. Ανδρεαδάκης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου