Μπορεί μια γερμανική τράπεζα, και μάλιστα αυτή που έχει για επικεφαλής τον πιο έμπιστο σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ, σε θέματα χρηματοοικονομικής, να γίνει εκείνη που θα μεταδώσει την ευρωπαϊκή κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα;
Σύμφωνα με τον Σάιμον Τζόνσον, καθηγητή του MIT και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Deutsche Bank είναι, αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη κρυφή απειλή, όχι μόνο για το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Η βραδυφλεγής βόμβα που έχει κρύψει η Deutsche Bank στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα ονομάζεται Taunus. Το όνομα, εμπνευσμένο από μια οροσειρά που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη, είναι μάλλον άγνωστο για τους περισσότερους. Όμως, με ενεργητικό που αγγίζει τα 380 δισ. δολάρια, η Taunus είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, η όγδοη μεγαλύτερη εταιρεία τραπεζικών συμμετοχών στις ΗΠΑ.
Παρά το τεράστιο μέγεθος του ενεργητικού της, η Taunus έχει πολύ χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Διαθέτει κεφάλαια μόλις 4,876 δισ. δολαρίων. Κάτι που σημαίνει ότι το ενεργητικό της είναι κατά 78 φορές μεγαλύτερο των κεφαλαίων της.
Παρότι οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν, από το 2008, να βρουν μια λύση για τις τράπεζες που θεωρούνται «too big to fail», δηλαδή τόσο μεγάλες ώστε η κατάρρευσή τους να αποτελεί συστημική απειλή, δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την περίπτωση της Taunus.
Με δεδομένο ότι η εταιρεία αυτή ανήκει σε μια ισχυρή γερμανική τράπεζα, η Fed πίστευε ότι η Deutsche Bank θα έσπευδε να στηρίξει κεφαλαιακά τη θυγατρική της, αν αυτό ήταν αναγκαίο.
Όμως, με την Ευρώπη να βρίσκεται τώρα στη δίνη του κυκλώνα και τις τράπεζες της περιοχής να κλείνουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τις ανά τον πλανήτη θυγατρικές τους, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Taunus χρειάζεται 20 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των ΗΠΑ.
Όμως, η Deutsche Bank είναι κάθε άλλο παρά πρόθυμη να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη ένεση κεφαλαίων, την ώρα που πασχίζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Αντίθετα, προσπαθεί να απαλλαγεί από την τραπεζική άδεια της Taunus, αφού με τον τρόπο αυτό, η θυγατρική δεν θα εμπίπτει πια στους κανόνες περί κεφαλαιακής επάρκειας.
Και όλα αυτά, την ώρα που στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, καταρτίζονται σχέδια για την οπισθοχώρηση του έως πρότινος πανίσχυρου τραπεζικού κολοσσού και από άλλες αγορές. Η διοίκησή της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης της αμερικανικής μονάδας διαχείρισης κεφαλαίων της. Η πώληση της μονάδας αυτής, που έχει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια, θα ισοδυναμεί με παραδοχή ήττας της Deutsche Bank, που εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον προσπαθεί να καθιερωθεί ως ένας από τους μεγάλους fund managers της αμερικανικής αγοράς.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου