Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΟΡΦΙΔΗ
Το πιο καυτό συναυλιακό καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων αναμένεται να βιώσει η Ευρώπη. Τα διάσημα συγκροτήματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, σχηματίζουν ουρά για μία περιοδεία επί ευρωπαϊκού εδάφους. Όχι, δεν το κάνουν για να επιδείξουν αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Ευρώπης, και δη του νότου... Αλλά γιατί φοβούνται τα χειρότερα, και θέλουν να τα προλάβουν, καθώς μία διάσπαση ή μία κατάρρευση της Ευρωζώνης θα τους πλήξει οικονομικά!
Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτούς αποφεύγουν την Ελλάδα, υπό το φόβο αθέτησης της συμφωνίας από τους Έλληνες διοργανωτές, ή ακόμα χειρότερα... πτώχευσης της χώρας!
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ατζέντης του διάσημου συγκροτήματος Metallica, Κλιφ Μπερνστάιν ανακοίνωσε, μέσω της Wall Street Journal, ότι θα επισπεύσει κατά ένα έτος την ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος, ούτως, ώστε να υπογραφούν άμεσα τα σχετικά συμβόλαια σε ευρώ και να μην διακινδυνεύσει απώλειες από την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Έτσι, αντί για το 2013, η μπάντα θα πατήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος για να προωθήσει και τη νέα δισκογραφική της δουλειά, το επόμενο καλοκαίρι.
Το ίδιο συμβαίνει και με ένα άλλο συγκρότημα, ιδιαίτερα αγαπητό, τους Red Hot Chilli Peppers από την Καλιφόρνια. Το συγκρότημα, που έχει επίσης τον Κλιφ Μπερνστάιν ατζέντη, κυκλοφόρησε τη νέα του δισκογραφική δουλειά τον περασμένο Αύγουστο. Για πρώτη φορά, η περιοδεία προώθησής του ξεκίνησε από την Ευρώπη, και όχι από τις ΗΠΑ. Από τον περασμένο Οκτώβριο εμφανίστηκαν στις Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, ολοκληρώνοντας τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις τους χτες στη Μαδρίτη.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας, όπως εξηγεί ο κ. Μπερνστάιν των επιλογών για ένα συγκρότημα, είναι το γεγονός ότι το 70% περίπου των εσόδων του προέρχεται από τις παγκόσμιες περιοδείες.
«Κοιτάξτε, δεν είμαι οικονομικός αναλυτής, αλλά έχω πτυχίο στα οικονομικά, κάτι που βοηθάει», εξηγούσε ο κ. Μπερνστάιν στον συντάκτη της Journal, που τον επισκέφτηκε. «Πρέπει να αναρωτηθείς, ποια είναι η καλύτερη στιγμή να κάνεις τι, πότε και πού», σημείωνε.
Με την κρίση και την απαισιοδοξία των επενδυτών να διευρύνεται σε πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία, ο κ. Μπερνστάιν εμφανίζεται να ανησυχεί ότι το ευρώ θα καταποντιστεί, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο, για τους Ευρωπαίους διοργανωτές, να πληρώσουν τους Metallica. Έτσι θεωρεί πιο ασφαλές να επισπεύσει τις όποιες εμφανίσεις.
Τη λογική του Μπερνστάιν ακολουθούν οι περισσότεροι ατζέντηδες. Στη Βρετανία, ο Άντονι Άντις, μάνατζερ του ροκ συγκροτήματος Muse, εξηγούσε ότι οι διακυμάνσεις, στις αγορές συναλλάγματος, έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως επιζήμιες για τις μη αμερικανικές μπάντες, που εκπροσωπεί, οι οποίες κάνουν συστηματικές περιοδείες στην Ευρώπη, και δεν θέλουν να πληρώνονται σε δολάρια.
Μετά την κρίση του 2008, οι ροκ μπάντες και οι μάνατζέρ τους δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις τάσεις στις αγορές, όταν κάνουν συμβόλαια. Οκτώ μήνες πριν οι Metallica παίξουν στη Γερμανία, ο κ. Μπερνστάιν αποφασίζει αν το συγκρότημα θα πρέπει να πληρωθεί σε δολάρια, σε ευρώ ή σε συνδυασμό και των δύο νομισμάτων.
Αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες κινηθούν με τρόπο που πλήττει τα έσοδα των Metallica, αγοράζει χρηματοοικονομικά εργαλεία, για να κλειδώσει κάποια προτιμητέα ισοτιμία. Το ευρώ προκαλεί στον κ. Μπερνστάιν τη μεγαλύτερη ανησυχία. «Φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια, το δολάριο θα ενισχύεται και το ευρώ θα εξασθενίζει. Αν αυτό όντως γίνει, τότε θέλω να το εκμεταλλευτώ παίζοντας στην Ευρώπη τώρα κι όχι μετά, γιατί έτσι το συγκρότημα θα έχει μεγαλύτερο κέρδος».
Την περασμένη εβδομάδα άλλο ένα αμερικανικό σούπερ γκρουπ ανακοίνωσε, απρόσμενα, ότι θα έλθει στην Ευρώπη, για μία μικρή περιοδεία. Πρόκειται για τους ιδιαίτερα αγαπητούς και στην Ελλάδα, Pearl Jam, οι οποίοι θα αρχίσουν τις εμφανίσεις τους απ’ το Μάντσεστερ στις 20 Ιουνίου, για να μεταβούν αργότερα στις Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες.
Το ίδιο απρόσμενη ήταν και η είδηση ότι ο βετεράνος της ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν θα πάρει την E-Street Band και θα περάσει τον Ατλαντικό. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα λεπτομερέστατο πρόγραμμα εμφανίσεων, το οποίο ξεκινά στις 13 Μαΐου, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, και καταλήγει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στο τέλος Ιουλίου.
Μαθήματα οικονομίας για ροκάδες
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ρόκερ παθαίνουν και μαθαίνουν. Ο Νταφ ΜακΚέιγκαν, τέως μπασίστας των Guns ‘N’ Roses, κάποτε είχε ξοδέψει 40.000 δολάρια σε πανάκριβα κοστούμια στην Ιταλία, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει το κόστος των αγορών αυτών -τότε σε ιταλικές λιρέτες. Έκτοτε πήρε μαθήματα Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σιάτλ. Πλέον, διατηρεί στήλη οικονομικού σχολίου στο Playboy, με την ονομασία Duffonomics. Πρόσφατα ξεκίνησε και μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ειδικά για ροκάδες, την Meridian Rock Capital Management LP. Όπως επισημαίνει, οι εκατομμυριούχοι μουσικοί αποτελούν μια κοινότητα που απολαμβάνει χαμηλή ποιότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου