Tης ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Στα συστήματα πλοήγησης έχει επεκταθεί η κούρσα δορυφορικών εξοπλισμών στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Η έναρξη της λειτουργίας του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Beidou είναι βέβαιο ότι προκάλεσε νευρικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναλυτές προειδοποιούν ότι το «κινεζικό GPS» θα χαρίσει ένα σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο Πεκίνο.
Με το φως της «Μεγάλης Αρκτου» (η μετάφραση του «Beidou»), που θα προσφέρει πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, η Κίνα επιχειρεί να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος του αμερικανικού Global Positioning System (GPS), από το οποίο θα απεξαρτηθεί πλήρως.
Η έναρξη της λειτουργίας του Beidou, το οποίο θα δίνει το στίγμα με ακρίβεια παρόμοια με εκείνη του GPS, ανακοινώθηκε χθες μέσω της ιστοσελίδας του κινεζικού συστήματος πλοήγησης.
Μέσα στον Δεκέμβριο το Πεκίνο εκτόξευσε τον δέκατο δορυφόρο του Beidou, ενώ σκοπεύει να εκτοξεύσει ακόμα έξι έως το 2012, έτσι ώστε να επεκταθεί η κάλυψη του σήματος σε όλη την Ασία. Τελικός στόχος είναι η παγκόσμια κάλυψη έως το 2020, όταν το σύστημα θα έχει επεκταθεί σε 35 δορυφόρους.
Σύμφωνα με το BBC, Αμερικανοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το «κινεζικό GPS» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει πυραύλους cruise στην Ταϊβάν σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης αλλά και στις πτήσεις των μη επανδρωμένων σκαφών που φέρεται να αναπτύσσει το Πεκίνο.
Πάντως το Πεντάγωνο ετοιμάζει μαζί με την κατασκευάστρια Lockheed Martin την αναβάθμιση του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης (κόστους 25 δισ. δολαρίων ως το 2020) με τη νέα γενιά δορυφόρων για το GPS III, το σήμα του οποίου θα εισχωρεί βαθύτερα μέσα σε κτίρια και θα μπλοκάρεται πολύ δυσκολότερα από εχθρικές δυνάμεις.
Εντωμεταξύ στην κούρσα έχει μπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία φέτος εκτόξευσε τους δύο πρώτους δορυφόρους του συστήματος Galileo που θα τεθεί σε λειτουργία το 2019, αλλά και η Ρωσία που με μία σειρά δορυφόρους ολοκλήρωσε το δικό της Glonass.
Στοιχεία
Ακρίβεια και κέρδη
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του συστήματος, το Beidou θα δημιουργήσει μια αγορά 63 δισ. δολαρίων έως το 2020 προσφέροντας υπηρεσίες μεταξύ άλλων στις τηλεπικοινωνίες, τη μεταφορά και την αλιεία. Ακρίβεια 10 μέτρων θα έχει το στίγμα της πολιτικής υπηρεσίας του Beidou, ενώ η μέτρηση της ταχύτητας θα γίνεται με ακρίβεια 0,2 μέτρα/δευτερόλεπτο και ο συγχρονισμός των ρολογιών με ακρίβεια 0,02 εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου.
Ακριβέστερα θα είναι τα δεδομένα της στρατιωτικής υπηρεσίας.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου