Του Σωτηρη Νικα
Ολα τα σενάρια για την επόμενη μέρα του ευρώ, ακόμα και αυτό της διάσπασής του με πρωτοβουλία της Γερμανίας, τελούν πλέον υπό εξέταση από τα τμήματα αναλύσεων των μεγάλων funds και των τραπεζών, διεθνώς. Ειδικά αυτό που προβλέπει την «απόσυρση» της Γερμανίας από κοινού με πέντε άλλες χώρες και τη δημιουργία μιας δικής τους Νομισματικής Ενωσης συγκεντρώνει πιθανότητες 15% να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τη βασική ανάλυση των σεναρίων της επόμενης μέρας που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του έγκυρου macrobusiness. com.au.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση του βασικού πίνακα, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε βασικά σενάρια για την Ευρωζώνη. Το επικρατέστερο προβλέπει την έκδοση νέου χρήματος, που ουσιαστικά θα απορροφήσει όλους τους κραδασμούς και θα δώσει χρόνο για να προχωρήσει πιο ομαλά η οικονομική ολοκλήρωση της Ζώνης.
Κάθε ένα από τα σενάρια αυτά έχει διαφορετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξης, τόσο της Ζώνης του Ευρώ όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Στο χειρότερο σενάριο (αυτό της πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης) η οικονομία παγκοσμίως θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση για πολλά χρόνια.
Αναλυτικά, τα σενάρια έχουν ως εξής:
1. Με πιθανότητα υλοποίησης 35%, η Ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα τυπώσει νέο χρήμα ή διαφορετικά θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, ώστε να εξυπηρετηθούν τα χρέη των κρατών-μελών που βάλλονται αυτή τη στιγμή. Θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά θα είναι ήπια.
2. Κατά 25% εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Θα υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική και τελικά θα εκδοθεί ευρωομόλογο. Σε αυτό το ενδεχόμενο η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο.
3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι το χρέος των κρατών-μελών μέχρι το 60% του ΑΕΠ τους θα εξυπηρετείται από την Ευρώπη και το ποσοστό άνω του 60% από τα ίδια τα κράτη. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πολιτική έκρηξη και έχει 15% πιθανότητες να συμβεί, ενώ θα επιφέρει ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη.
4. Δημιουργία ζώνης γερμανικού μάρκου και ύπαρξη άλλων 11 εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας η Γερμανία και άλλες 5 χώρες θα φτιάξουν μια δική τους νομισματική ζώνη και τα υπόλοιπα κράτη θα φροντίζουν για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση ο συστημικός κίνδυνος από ευρωπαϊκός γίνεται παγκόσμιος και η ύφεση θα γίνει μεγαλύτερη. Οι πιθανότητες επιβεβαίωσης: 15%.
5. Τις μικρότερες πιθανότητες (10%) έχει το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Το ευρώ παύει να υφίσταται και κάθε μία από τις 17 χώρες της σημερινής Ευρωζώνης γυρνάει στο δικό της εθνικό νόμισμα. Η παγκόσμια οικονομία δέχεται ισχυρότατο πλήγμα και επικρατεί κατάσταση βαθύτατης ύφεσης. Πρόκειται για το χειρότερο από όλα τα σενάρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί ακόμα, όσο επικίνδυνο και αν είναι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου