NATO: Απέκλεισε επέμβαση στη Συρία

Το ενδεχόμενο ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Συρία απέρριψε χθες κατηγορηματικά ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την καταστολή εκ μέρους του συριακού καθεστώτος και καλώντας το να πάρει μαθήματα από τη Λιβύη.

Η Δαμασκός κλήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αποσύρει τα άρματα μάχης από τις πόλεις, να παύσει αμέσως την άσκηση βίας και να ξεκινήσει εθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση, ώς αργά χθες το βράδυ όμως δεν είχε απαντήσει.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε χθες δια του γ.γ. του, ότι «καμία πρόθεση δεν έχει για στρατιωτική επέμβαση» στη Συρία, κάλεσε όμως την ηγεσία της «να μην αγνοεί τη βούληση του λαού» και να διαβάσει το «ξεκάθαρο μήνυμα» που έστειλε η Λιβύη.

Στην Ντόχα, όπου έγινε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή, ο απεσταλμένος της Συρίας άκουσε τις προτάσεις του Συνδέσμου για άμεση απόσυρση των αρμάτων από τους δρόμους, άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση στο Κάιρο. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών έφυγε από τη σύνοδο δεσμευόμενος να μεταφέρει τις προτάσεις και να προωθήσει την απάντηση στο Σύνδεσμο εντός της Δευτέρας. Ως αργά χθες, όμως, δεν υπήρχαν νέα. Αντιθέτως, η καταστολή συνεχίστηκε με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς χθες, πέντε πολίτες στη Χομς, έναν στη Χαράστρα και ακόμη δύο -έναν πολίτη και έναν αυτομολήσαντα στρατιώτη. Δεκάδες φοιτητές έκαναν διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Καλαμούν στην επαρχία της Δαμασκού ζητώντας την αποχώρηση Ασαντ, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Ντεράα οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου