ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Σκληρός πόλεμος νομικών για τα cds

Της Σοφιας Παπαϊωαννου

Ενώ ακόμα οι κρίσιμες λεπτομέρειες της συνόδου κορυφής για 50% κούρεμα στους ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ανακοινωθεί, ένας σκληρός νομικός πόλεμος ξεκίνησε  ανάμεσα στους δικηγόρους των αγοραστών ασφαλίστρων κινδύνου (cds) και τους δικηγόρους των πωλητών cds, για να αποδείξουν αν η απόφαση της Συνόδου συνιστά πιστωτικό γεγονός και άρα ενεργοποιεί τα cds ή όχι.

Ο οργανισμός που θα λάβει την τελική απόφαση για να χαρακτηριστεί μια κίνηση πιστωτικό γεγονός ή όχι είναι η ISDA, η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Παραγώγων, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Από το γραφείο του στο Σίτι του Λονδίνου, ο γενικός σύμβουλος της ISDA για την Ευρώπη ο Ντέιβιντ Τζιν εξηγεί ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι ξεκάθαρη. «Οταν υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση οποιοσδήποτε που έχει κάποια σχέση με την αγορά των cds και θεωρεί ότι θίγεται θα μπει στην ιστοσελίδα μας και θα κάνει μια ερώτηση στην Ειδική Επιτροπή. Ενα από τα μέλη της πρέπει επίσημα να κάνει δεκτό το αίτημα και τότε συγκαλείται η Επιτροπή για να κρίνει αν η ανταλλαγή ομολόγων που προτείνεται συνιστά πιστωτικό γεγονός. Στην Επιτροπή λαμβάνουν μέρος 15 μέλη, αν οι 12 κρίνουν ότι αποτελεί πιστωτικό γεγονός, τότε τα αποτελέσματα και οι ψήφοι ανακοινώνονται στο Διαδίκτυο, θεωρείται πιστωτικό γεγονός και ενεργοποιούνται τα cds».

Οι λέξεις-κλειδιά σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι «εθελοντικό κούρεμα», δηλαδή να μην φανεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές -δηλαδή οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα hedge funds- πιέστηκαν για να το δεχθούν. «Με το «κούρεμα» στο 50% είναι πιο πιθανόν να υπάρχουν επενδυτές που θα αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν γιατί οι όροι θα έχουν γίνει χειρότεροι», μας εξηγεί ο κ. Τζιν.

Οι δικηγόροι των αγοραστών και των πωλητών παλεύουν τώρα με τις λέξεις και τις ερμηνείες για να χαρακτηριστεί το κούρεμα εθελοντικό ή όχι και να φανεί αν παραβιάζονται οι όροι του συμβολαίου. 

Να σημειώσουμε εδώ πως για την ISDA, όπως μας εξηγεί ο κ. Τζιν, μια εσωτερική χρεοκοπία, δηλαδή μια στάση πληρωμών συντάξεων και μισθών στην Ελλάδα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. «Αν η Ελλάδα δεν πληρώνει τους δασκάλους και τους αστυνομικούς της για παράδειγμα, αυτό είναι πολύ θλιβερό για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει σχέση με την αγορά των cds δεν το λαμβάνουμε υπόψη».

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη και το ελληνικό κράτος θα πρέπει τις επόμενες μέρες να βγούνε στην αγορά, να βρούνε τους ομολογιούχους που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και να διερενήσουν ποιοι και με ποιο τρόπο θα δεχθούν «κούρεμα». Ενώ με την απόφαση του Ιουλίου τη δουλειά αυτή είχαν αναλάβει να κάνουν για το ελληνικό κράτος η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η HSBC, τώρα φαίνεται ότι τη διαδικασία αναλαμβάνει η Διεθνής Ενωση Τραπεζών (IIF) που θα ψάξει να βρει και τους υπόλοιπους ιδιώτες επενδυτές, εκτός από τις τράπεζες. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί χρόνο με δεδομένο ότι η νέα απόφαση της 27ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων -14 δισεκατομμύρια έξτρα- και επιπλέον στους ομολογιούχους δεν δίνεται η επιλογή από τέσσερα σενάρια «κουρέματος», όπως είχε γίνει τον Ιούλιο, αλλά μόνο μία, το 50%.

Ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ISDA δηλώνει ότι η διαδικασία που ακολουθεί η ISDA είναι ξεκάθαρη, έχει ήδη δοκιμαστεί 50 με 60 φορές στο παρελθόν, όμως ποτέ για κράτος. «Η Επιτροπή Σοφών της ISDA κοιτά τα συμβόλαια, διότι τα cds είναι συμβόλαια με όρους που υπάγονται συνήθως στο βρετανικό Δίκαιο, και καλούνται να ερμηνεύσουν τα γεγονότα μέσα στο πλαίσιο του συμβολαίου». Ο κ. Χατζηνικολάου εξηγεί ότι ο ενδιαφερόμενος που θα ζητήσει από την ISDA να ερμηνεύσει την απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να έχει σχέση με την αγορά των cds.

Η απόφαση της ISDA είναι τελείως διαφορετική από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης που μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Ενα πιστωτικό γεγονός με την καθαρά τεχνική του ερμηνεία δεν συνιστά απαραίτητα χρεοκοπία. Ομως κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επομένη της ενεργοποίησης των cds διότι δεν υπάρχει προηγούμενο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου