ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εφιάλτης των ξενοδόχων το αφύλακτο κέντρο

Του Σταθη Kουσουνη

Λεκτική επίθεση από ξενοδόχους δέχθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν 1.300 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από έναν ξενοδόχο στην Αθήνα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της υποβάθμισης των περιοχών όπου διατηρεί τέσσερις μονάδες μαζί με τα δύο αδέλφια του στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον κ. Βασίλη Χαμακιώτη, ο οποίος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο το 1978 λειτουργώντας με ενοίκιο τη μονάδα «Στάλις» στην περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη. Το 1981 άφησε το «Στάλις» και έως το 1992 άνοιξε με τα δύο αδέλφια του τρία ιδιόκτητα ξενοδοχεία, δύο στην πλατεία Βικτωρίας, το Victory, το New Victory και ένα στη Κυψέλη, το Victory Inn. Το 2004 λειτούργησε άλλο ένα ξενοδοχείο, το Centrote, κοντά στην πλ. Βικτωρίας. Συνολικά και τα 4 ξενοδοχεία, που έχουν δυναμικότητα 230 κλινών, αποκτήθηκαν με δανειακά κεφάλαια και χωρίς επιδοτήσεις.

Ο ξενοδόχος αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία του είχαν 90% πληρότητα με Ελληνες και ξένους πελάτες. Ομως, από το 2007 και μετά άρχισε η καθοδική πορεία, με την πληρότητα, όπως υποστηρίζει, να μειώνεται κατά 15% κάθε χρόνο. Παράλληλα, τονίζει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση από 50% έως 60%. Τα προβλήματα αποδίδει στην υποβάθμιση των περιοχών όπου λειτουργούν τα ξενοδοχεία και, ειδικότερα, στην παρουσία παράνομων αλλοδαπών και στην εγκληματικότητα. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «δύο στους δέκα πελάτες έρχονταν με παράπονα στο ξενοδοχείο ότι τους εκλάπη κάτι στην πλατεία Βικτωρίας. Σχετικές αναφορές υπάρχουν στο Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα». Επίσης, προσθέτει ότι «τον περασμένο Μάιο εισήλθαν στο New Victory δύο άτομα με σκοπό τη ληστεία. Αντιστεκόμενος ο γιος του αδερφού μου κατέληξε στο νοσοκομείο». Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλει ότι «αν σε δύο με τρεις μήνες δεν καλυτερέψουν τα πράγματα, θα κλείσει τα δύο ξενοδοχεία για να διατηρήσει τα άλλα δύο ανοιχτά». 

Μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 17 ξενοδοχεία σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Σε σχέση με τη λεκτική επίθεση προς τον υπουργό δήλωσε ότι «δεν είμαι πολιτικοποιημένο άτομο. Η αντίδρασή μου δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ως άτομο. Εγώ διαμαρτυρήθηκα για την αδιαφορία της πολιτείας για το κέντρο. Αμφιβάλλω αν κάποιοι από τους πολιτικούς ξέρουν τι γίνεται στο κέντρο. Οι διαπιστώσεις δεν είναι μόνο δικές μου, είναι και όλων των συναδέλφων κι αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν». Ο κ. Χαμακιώτης αναφέρει ότι έχει αναθέσει στον δικηγόρο του τη διερεύνηση της δυνατότητας να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση για τη ζημία που έχει υποστεί εξαιτίας των παραλείψεων της πολιτείας στον τομέα της αστυνόμευσης. Ηδη, για τον λόγο αυτό έχουν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης ανέφερε  ότι «το Σάββατο είχαμε μία τεράστια και πρωτοφανή συγκέντρωση των Ελλήνων ξενοδόχων. Στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν 1.300 ξενοδόχοι απ’ όλη την Ελλάδα και εκπροσωπήθηκε το 24% των ξενοδοχειακών κλινών της χώρας, υπήρξαν όμως και λίγοι μεμονωμένοι ξενοδόχοι οι οποίοι ατυχώς εξέφρασαν τη δίκαιη οργή τους που αφορά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας στα προβλήματα των ξενοδοχείων και ιδιαίτερα της Αθήνας που επιπροσθέτως πλήττεται και από τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα και απαξίωση του κέντρου της, αλλά με λάθος τρόπο και προς τον λάθος άνθρωπο». Ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης «στηρίζει τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, έδωσε το “παρών” στη συνέλευση και προχώρησε στην εξαγγελία θετικών μέτρων». Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ και την ένταξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού σε πρόγραμμα που σχεδιάζεται για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Tέλος, προανήγγειλε την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου