Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Σε ανοικτή ρήξη με τους παιδοκαρδιοχειρουργούς του "Αγία Σοφία" βρίσκεται ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε χθες πως όσοι επιχειρούν να υποστηρίξουν τους επίορκους γιατρούς "δεν απευθύνονται σε πολιτικά αφελείς" και τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε έννοια αυστηρότητας σχετικά με το θέμα.
Το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης -είπε- επιβεβαίωσε την καταγγελία ότι οι καρδιοχειρουργοί φιλονικούσαν στο χειρουργείο, πάνω από το ναρκωμένο σώμα ενός παιδιού, το οποίο συνήλθε πριν καν ξεκινήσει η επέμβαση. Σε υψηλούς τόνους, ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κ. Αρης Μουσιώνης αμφισβήτησε τις επιθέσεις που εξαπολύει ομάδα γονέων κατά του υπουργείου.
Με έγγραφά τους, γονείς καταγγέλλουν ότι τους ζητείται να πληρώσουν για τη νοσηλεία των παιδιών τους στο "Ωνάσειο", όπου στέλνονται προσωρινά και μέχρι να λυθεί η εκκρεμότητα με το "Αγία Σοφία".
Ο κ. Μουσιώνης διέψευσε την καταγγελία, την οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει ένδικα μέσα εναντίον όσων τη διαρρέουν.
Αμφισβήτησε, δε, την αξιοπιστία των σχετικών εγγράφων, λέγοντας ότι τα 36 παιδιά που νοσηλεύονταν στο "Αγία Σοφία" έχουν ήδη χειρουργηθεί ή πρόκειται να χειρουργηθούν.
Σε διάψευση προχώρησε και η διοίκηση του "Ωνασείου": "Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα παιδιά αυτά γίνονται με χρέωση κρατικού τιμολογίου. Οι γονείς τους δεν επιβαρύνονται με καμία χρέωση".
Ο διοικητής της Α' ΥΠΕ καταφέρθηκε εναντίον των εγκαλούμενων παιδοκαρδιοχειρουργών του "Αγία Σοφία", σημειώνοντας ότι είχαν μετατρέψει το τμήμα σε "πρακτορείο ιατρικού τουρισμού", παραπέμποντας πάσχοντα παιδιά σε ιδιωτικά κέντρα της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.
Οι χειρουργοί του τμήματος κ. Γιώργος Καβρουζιώτης και Αντώνης Καλλικούρδης κάνουν λόγο για έναν άνευ προηγουμένου διασυρμό, τον οποίο υφίστανται επί έναν μήνα από τον υπουργό Υγείας και άλλους αρμοδίους. Οι χειρουργοί αμφισβητούν τις καταγγελίες εναντίον τους. Επισημαίνουν ότι η δυσλειτουργία του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του "Αγία Σοφία" δεν οφειλόταν σε έλλειμμα επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των γιατρών, αλλά στην υποστελέχωση του κέντρου, με κύρια ευθύνη της διοίκησής του.
Δύο χρόνια πριν -εξηγούν- υπηρετούσαν πέντε καρδιοχειρουργοί και πέντε καρδιοαναισθησιολόγοι. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λειτουργούσε μόνο με δύο καρδιοχειρουργούς και μία καρδιοαναισθησιολόγο, γεγονός το οποίο από μόνο του συνιστά δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ελλείψεις οδήγησαν σε μείωση των επεμβάσεων, μεγαλώνοντας τη λίστα αναμονής.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου