Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τι ακριβώς είναι ο Νίκος Φωτόπουλος; Συνδικαλιστής που μάχεται για τον κλάδο του; Μέλος του ΠΑΣΟΚ που διασώζει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κόμματος; «Ρομπέν των Δασών» της κρίσης που προστατεύει τους φτωχούς με το σπαθί του; Ο «τελευταίος των Μοϊκανών» μιας γενιάς κομματικών στελεχών που αρνήθηκε να εξελιχθεί; Ή απλώς η άλλη όψη των 50άρηδων του ΠΑΣΟΚ που διατήρησαν την εξουσία, παίζοντας ταυτόχρονα και ρόλους αμφισβήτησής της;
Οποιος βρει την απάντηση θα λύσει και το μυστήριο της προσωπικότητας του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ο Νίκος Μπίστης τον περιέγραψε ως εξής: «Πολιτικά λίγο πρωτόγονος και φανατικός στις απόψεις του, αλλά λαμόγιο δεν είναι, ούτε συνδικαλιστής σαλονιού. Τι είναι; Ενας τροτσκιστής τον 21ου αιώνα, που επειδή δεν υπάρχουν πια τροτσκιστικές ομάδες εισέδυσε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Μαρξ, τον Λένιν, τον Τρότσκι, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Τσε και τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει στο γραφείο του».
Πράγματι, ο Φωτόπουλος μπήκε στο ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως μέλος της τροτσκιστικής ομάδας «Ξεκίνημα», που δραστηριοποιείται ακόμη στο κομματικό περιθώριο.
Την ίδια εποχή προσελήφθη και στη ΔΕΗ ως εναερίτης. Ανήκει στη γενιά των πράσινων μαρξιστών που διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και παρέμεινε έτσι.
Στα 48 του σήμερα, με δύο παιδιά, θεωρείται ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Δεν είναι κοινωνικός και δείχνει αποκλειστικά αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει: συνδικαλισμό στη ΔΕΗ και «δουλειά» στο κόμμα. Ισως η μόνη ψυχαγωγία του είναι η ορειβασία στη Φωκίδα - κατάλοιπο από την εποχή όπου σκαρφάλωνε στους πυλώνες της ΔΕΗ. Κατάγεται από την Ηλεία, μεγάλωσε στο Περιστέρι και σταδιοδρόμησε στο ΠΑΣΟΚ ως «αφισοκολλητής», πάντα παρών σε κάθε κινητοποίηση.
Αλλά στην κομματική ιεραρχία παραμένει πάντα ένα μικρομεσαίο στέλεχος και δεν έγινε τίποτε περισσότερο από επικεφαλής του τομέα Ενέργειας. Το ότι αναδείχθηκε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ το οφείλει περισσότερο στην ευκολία με την οποία η προηγούμενη ηγεσία της, επίσης προερχόμενη από την ΠΑΣΚΕ, απεδέχθη επί Καραμανλή τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ τότε να διαχωρίσει τη θέση του.
Στα εσωκομματικά, το 1996 συντάχθηκε με τον Ακη Τσοχατζόπουλο κόντρα στον Κώστα Σημίτη, αργότερα έγινε «χμερ» του Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα είναι απέναντι σε όλους και οδηγείται με σηκωμένη γροθιά και χειροπέδες στην Ασφάλεια. Μάλλον ό,τι καλύτερο μπορεί να περιμένει ένας κομματικός συνδικαλιστής, που ήταν μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό το 2007, όταν ανέλαβε επικεφαλής στο συνδικάτο της μεγαλύτερης ΔΕΚΟ. Παρέμενε άγνωστος ώς τον Ιανουάριο του 2010, οπότε επανεξελέγη - πάντα με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Και έγινε γνωστός μέσα σε ένα βράδυ χάρη σε ένα SMS.
Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου έδειξε διατεθειμένη πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ - παρά τη διαφωνία τής τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Ο Φωτόπουλος έστειλε στους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ ένα απίστευτο κείμενο: Αρχιζε: «Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές Νεολαίας που κάναμε ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου...». Και κατέληγε: «Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Θα ματώσουμε...».
Ετσι άρχισε να ανατέλλει στο άστρο του. Δεν μιλούσε ως συνδικαλιστής αλλά ως κομματικό μέλος. Εναν χρόνο αργότερα, πάλι με SMS, ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Σύντροφέ μας, με απόλυτο σεβασμό, με όλη την εκτίμηση για τις μάχες που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, στη βάση των αγώνων μας και όλων όσα μας συνδέουν, σε καλούμε να υπερασπιστείς την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού λαού».
Οταν το ψήφισαν αναρωτήθηκε: «Οι κύριοι που ψηφίζουν τον έναν νόμο μετά τον άλλο θα μπορούσαν να ζήσουν µε 500 ευρώ τον μήνα;». Στον ίδιο όμως καταλογίζεται ότι ανέχεται το «δουλεμπόριο» στην Επιχείρηση με εργαζομένους των 500 ευρώ.
Οταν δεν μιλάει ως εγγυητής της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, μιλάει σαν... ιδιοκτήτης της Επιχείρησης και «δεν πουλάει». Ακολουθεί την παράδοση: από το 1983, όταν επιχειρήθηκε η «κοινωνικοποίηση» της ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές της έχουν αίσθημα συνδιοίκησης. Και ο πρόεδροι της ΓΕΝΟΠ θεωρούν ότι έχουν ισχυρότερο λόγο από τους διοικητές της. Είναι η κουλτούρα που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ. Και ο Νίκος Φωτόπουλος είναι πρωτίστως ΠΑΣΟΚ.
Διαχώρισε τη θέση του από την κυβέρνηση, αλλά φυλάει τις Θερμοπύλες του σοσιαλισμού. «Αλλοι πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ», λέει. Εννοεί πρόσωπα σαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατήγγειλε την πολιτική του και προσπάθησε να τον εκθέσει με φωτογραφίες που τον έδειχναν καταληψία στους χώρους της ΔΕΗ με το ΠΑΣΟΚ προ του 2009. «Ηταν μαζί μας στις απεργίες, στις καταλήψεις και στις μπούκες».
Ο Νίκος Φωτόπουλος δεν αρνείται μόνο να «πουλήσει τη ΔΕΗ». Αρνείται να εισπράξει και το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το θεωρεί αντικοινωνικό και παράνομο. Και αν το λέει ο νόμος και ο νόμος είναι αντικοινωνικός και παράνομος. Το εγγυάται ο ίδιος και δεν είναι πλέον ένας άσημος συνδικαλιστής.
Ο θρύλος πλέον λέει ότι στις πιο κρίσιμες συζητήσεις Παπανδρέου - Μέρκελ ακούστηκε και το όνομά του.
ΤΟ «Spiegel» τον χαρακτήρισε «πρώην τροτσκιστή συνδικαλιστή που απέσπασε σε τρία χρόνια για το συνδικάτο του 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του». Είναι η γνωστή υπόθεση της χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ από το ταμείο της ΔΕΗ, που καυτηρίασε και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Ο Φωτόπουλος του επιτέθηκε γιατί «αμαύρωσε την εικόνα του συνδικάτου» και τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Για τη ΓΕΝΟΠ τα λεφτά από την εργοδοσία απλώς «προβλέπονταν στις συμβάσεις για τις λειτουργικές ανάγκες του συνδικάτου»...
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου