Ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, εάν δεν άρει τους περιορισμούς στην εθνική νομοθεσία για το λεγόμενο bake-off (την περάτωση έψησης κατεψυγμένης ζύμης), καθώς η διατήρησή τους θεωρείται ότι παραβιάζει το άρθρο 34 της ΣΛΕΕ (Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) περί ελεύθερης διακίνησης των αγαθών.
Προχθες, η Κομισιόν απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση νέα αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ζητώντας την κατάργηση των απαιτήσεων περί ελάχιστης επιφάνειας των χώρων (24,99 τ.μ.) όπου λειτουργεί η δραστηριότητα bake-off. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο δύο μηνών να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε.
Η Κομισιόν τονίζει ότι «οι απαιτήσεις σχετικά με την ελάχιστη επιφάνεια των εγκαταστάσεων δεν εξυπηρετούν κανένα δικαιολογημένο και ανάλογο στόχο». Μάλιστα, η Επιτροπή δεν δέχεται ούτε το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η ύπαρξη ελάχιστων απαιτήσεων για τις εγκαταστάσεις bake-off δικαιολογείται για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι ο κοινοτικός κανονισμός 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων, ο οποίος έχει άμεση εφαρμογή στα κράτη- μέλη, δεν προβλέπει παρόμοιες απαιτήσεις ελάχιστης επιφάνειας.
Το bake-off αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, βιοτεχνικής αρτοποιίας, αρτοβιομηχανίας και σούπερ μάρκετ επί σειρά ετών, χωρίς μέχρι τώρα να έχει ρυθμιστεί αποτελεσματικά. Οι παραδοσιακοί αρτοποιοί τίθενται υπέρ της ύπαρξης όσο το δυνατόν περισσότερων περιορισμών, ενώ οι αρτοβιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ επιδιώκουν την κατάργησή τους. Τελευταία απόπειρα ρύθμισης έγινε το 2010 όταν στον νόμο 3853/2010 για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) πέρασαν τροποποιήσεις στον νόμο 3526/2007 για τη διάθεση προϊόντων άρτου. Με τις τροποποιήσεις αυτές δεν καταργήθηκαν οι περιορισμοί στα τετραγωνικά μέτρα, αλλά απλώς τέθηκαν μικρότερα ελάχιστα όρια. Μάλιστα, η τότε αρμόδια υπουργός κ. Λ. Κατσέλη είχε αποστείλει στην Κομισιόν έγγραφο με χαμηλότερες ελάχιστες απαιτήσεις από αυτές που τελικά εισήγαγε στον νόμο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου