ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η χρυσή εποχή του 1 %

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στις ΗΠΑ η Τζάκλιν Σίγκελ είναι γνωστή ως «βασίλισσα των Βερσαλλιών». Σύζυγος μεγιστάνα από το Ορλάντο που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, η Τζάκλιν Σίγκελ κέρδισε την προσωνυμία ως ιδιοκτήτρια και ένοικος του μεγαλύτερου σπιτιού στη χώρα της. Η 8.300 τ.μ. έπαυλη της οικογένειας Σίγκελ διαθέτει 30 λουτροκαμπινέδες, 11 κουζίνες και 6 πισίνες. Για τα 8 παιδιά του ζεύγους, ηλικίας από 2 έως 15 ετών, έχουν προσληφθεί 5 νταντάδες. Και όταν κάποια στιγμή η κ. Σίεγκελ «υποχρεώθηκε» να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο της γραμμής για ένα ταξίδι της αντί για το οικογενειακό τζετ, ένα από τα παιδιά της που τη συνόδευε, τη ρώτησε: «Μαμά, τι κάνει όλος αυτός ο κόσμος στο αεροπλάνο μας;».

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» παίρνει αφορμή από αυτό το επεισόδιο στο αεροδρόμιο του Ορλάντο για να δώσει στους αναγνώστες της μια γεύση από εκείνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που κατέχει κάτι λιγότερο από το 40% του παγκόσμιου πλούτου. 

Μια κοινωνική τάξη που τράβηξε άθελά της τα φώτα της δημοσιότητας από τη στιγμή που το κίνημα των αμερικανών «Αγανακτισμένων» αυτοπροσδιορίστηκε ως «99%» καταγγέλλοντας τα προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας. Ακόμη και αν τα λοιπά μέλη αυτής της ολιγαρχίας δεν διακρίνονται από τη μανία για επίδειξη της οικογένειας Σίεγκελ, υπάρχουν ορισμένα διακριτικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το σύνολο του πληθυσμού, τουλάχιστον στη Νέα Υόρκη: ψωνίζουν σχεδόν αποκλειστικά από το Bergdorf Goodman (φημισμένο κατάστημα ειδών πολυτελείας στο Μανχάταν), τρώνε στου Masa (γιαπωνέζικο εστιατόριο στο μενού του οποίου δεν υπάρχουν τιμές), στο Per Se ή στο Marea, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο καλούν έναν διάσημο σεφ στο σπίτι για να αναλάβει τον μπουφέ της δεξίωσης.

Οι Αμερικανοί δεν είναι μόνοι. Στην Κίνα δεν έχει ανοίξει ακόμη Bergdorf Goodman ή Masa, αλλά οι συνήθειες των τοπικών μεγιστάνων του πλούτου δεν είναι πολύ διαφορετικές. Στην χώρα του Μάο τα Burberrys αύξησαν 34% τις πωλήσεις τους μέσα σε 6 μήνες και ο οίκος Christie's πούλησε σε δημοπρασία ένα ζευγάρι πιστόλια της εποχής της δυναστείας των Τσινγκ αντί 4 εκατ. ευρώ. 

Η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική στη Βραζιλία όπου η Louis Vuitton πουλάει - ή μάλλον ξεπουλάει - σε διπλάσια τιμή από ό,τι στα Ηλύσια Πεδία.  

Στις ΗΠΑ, 26,7 εκατ. πολίτες δηλώνουν κινητή και ακίνητη περιουσία από 1 - 5 εκατ. δολάρια, άλλα 2 εκατ. πολίτες βρίσκονται στην κατηγορία 5 - 10 εκατ. δολάρια. Στα πλούτη της κατηγορίας 10 έως 100 εκατ. δολάρια αναπαύεται 1 εκατ. και πάνω από 100 εκατ. δολάρια δηλώνουν 29.000 πολίτες.

Ανάμεσα σε αυτά τα 30 εκατ. πολίτες βρίσκεται και το 1% κατά του οποίου διαμαρτύρονται οι «Αγανακτισμένοι» του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ». 

Και ποιοι είναι αυτοί; 

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Internal Revenue Service, όσοι δηλώνουν καθαρό εισόδημα 506.000 δολάρια (περίπου 375.000 ευρώ). Σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίθετα, ο υπολογισμός γίνεται βάσει της περιουσίας. Σύμφωνα με την Εκθεση Παγκόσμιου Πλούτου του πιστωτικού ιδρύματος Credit Suisse, το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη κατέχουν το 38,5% του παγκόσμιου πλούτου. Ενα κομμάτι αυτού του 38,5% διεκδικούν οι «Αγανακτισμένοι» της Γουόλ Στριτ. Και μάλλον δεν εκπροσωπούν λίγους, «μόλις» το 99% των κατοίκων του πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου