Της Κορίνας Σαμάρκου
Το haircut του 50% δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται «κούρεμα» έως και 75% στα ελληνικά ομόλογα, υποστήριζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που κορυφώνονταν οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με τους τραπεζίτες. Οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών οίκων αντιπροτείνουν ακόμα πιο γενναίες λύσεις. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, χρειάζεται haircut από 80% έως και… 100% στα ελληνικά ομόλογα, για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά.
Η τελευταία έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητούσε haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία 24ωρα, αυτό το νούμερο ήταν το αποτέλεσμα ενός σκληρού παρασκηνιακού παζαριού και μιας κόντρας κορυφής. Η έκθεση δημοσιεύτηκε με αστερίσκους που εξέφραζαν την εναντίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα». Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούσε προτιμότερο να γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση από το χρέος. Στελέχη του μιλούσαν, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, με τις τράπεζες, ακόμα και για haircut 75%.
Με δεδομένο ότι από το «κούρεμα» εξαιρούνται τα χρέη της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, οι ξένοι αναλυτές πιστεύουν ότι για να έχει πραγματικό νόημα μια αναδιάρθρωση, θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία.
Όπως εξηγεί η Citigroup, αν τα δάνεια του επίσημου τομέα εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση, τότε, το haircut καλύπτει τα 239 δισ. ευρώ από τα 362 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους. Πρακτικά, ένα «κούρεμα» 50% θα απαλλάξει την Ελλάδα από βάρη ύψους 120 δισ. ευρώ. Επομένως, το χρέος του 2011 θα μειωθεί από το 160% του ΑΕΠ, στο 105%.
Όμως, το κρυφό κόστος του σχεδίου μετριάζει το όφελος για τη χώρα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης. Για να φέρουν το core tier 1 στο 9% (που είναι η απαίτηση των ευρωπαϊκών αρχών), θα χρειαστούν 21 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Με δεδομένο ότι ο κλάδος αδυνατεί να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω του EFSF. Συνεπώς, η Citigroup υπολογίζει ότι, τελικά, το haircut του 50% ρίχνει το χρέος στο 114% του ΑΕΠ. Έως το 2012, το χρέος θα έχει επιστρέψει στο 130% του ΑΕΠ, αφού η βαθιά ύφεση θα φέρει έλλειμμα περίπου 5%.
Γι’ αυτό και η Credit Suisse υπολογίζει ότι απαιτείται «κούρεμα» 84% στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών, για να μειωθεί το χρέος στο 90% του ΑΕΠ.
Η UBS, από την πλευρά της, ρίχνει στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο ενός haircut 100%. Δηλαδή, της πλήρους άρνησης εξυπηρέτησης των ελληνικών χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ελβετικού επενδυτικού οίκου, από το συνολικό ελληνικό χρέος, το 35% αποτελεί επίσημα δάνεια (από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης),
το 29% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών και
το 36% στα χέρια μη Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών.
Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι νομικά δομημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αναδιαρθρώνονται.
Από την άλλη, το όφελος από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι, σύμφωνα με την UBS, μηδενικό. «Κάθε ευρώ που εξοικονομεί η ελληνική κυβέρνηση από το χρέος της μέσω του κουρέματος, θα πρέπει να δοθεί ως κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζές της. Αυτό, ουσιαστικά, ισοδυναμεί με την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες από το haircut», αναφέρει ανάλυση του οίκου. Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, το haircut του 50% ελαφρύνει την Ελλάδα από το 22% του συνολικού της χρέους. «Για να το θέσουμε αλλιώς, για να επιτευχθεί μια πραγματική μείωση του χρέους κατά 50%, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα haircut 100%. Δηλαδή, να κάνει πλήρη άρνηση του χρέους», εξηγούν οι αναλυτές.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου