Απο την Βίκυ Χαρισοπούλου
Οταν είσαι 97 απαιτείς και «λίγο σεβασμό». Μια άλλη αντιμετώπιση. Να σε σέβονται. Να αντιλαμβάνονται τις «ειδικές ανάγκες» σου. Αυτό θεωρεί και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, λέει η διευθύντριά του Λόλα Τότσιου
To Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι πλέον 97 χρονών. Εβγαλε μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες μουσικούς. Είναι το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας και η φοίτηση των 500 και πλέον σπουδαστών ανά έτος είναι δωρεάν. Ανήκει θεσμικά στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς παράγει πολιτισμό, αλλά ουσιαστικά στο υπουργείο Παιδείας καθώς εκπαιδεύει για την παραγωγή πολιτισμού.
Φέτος όμως τα μαθήματα, η εκπαίδευση, δεν άρχισαν. Ούτε καν οι εγγραφές. Οι 400 σπουδαστές και 85 καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στέκονται αμήχανα έξω από το εντυπωσιακό κτίριο της οδού Φράγκων.
«Ο εναπομείνας μετά τα αλλεπάλληλα κουρέματα προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για την αμοιβή των καθηγητών αορίστου χρόνου, που έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο», λέει η νέα διευθύντρια του ωδείου Λόλα Τότσιου απευθύνοντας έκκληση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να γίνει εξαίρεση από τη ρύθμιση για νέα μείωση της χρηματοδότησης (αφορά όλους τους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς) στο 49% ή, έστω, παραχώρηση περιόδου προσαρμογής για την αναζήτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης (ακόμα και με την καθιέρωση συμβολικού ποσού διδάκτρων).
«Διάλεξα σε καιρούς δύσκολους να υπερασπιστώ τον πολιτισμό μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο. Δεν παράγουμε πολιτισμό μόνο, αλλά εκπαιδεύουμε για την παραγωγή πολιτισμού. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τη νέα ρύθμιση και την απόλυτη συρρίκνωση του προϋπολογισμού δεν οδηγεί στη ματαίωση ή τη μείωση μουσικών παραστάσεων αλλά στο κλείσιμο, στη μη δυνατότητα λειτουργίας του ωδείου», λέει η κ. Τότσιου, πιανίστρια, απόφοιτη και η ίδια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, η οποία κλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο να εγκαταλείψει το πιάνο και να αναζητά λύσεις όχι στο πεντάγραμμο αλλά σε λογαριασμούς, αριθμούς προϋπολογισμών και άρθρα νόμων για τη Δημόσια Διοίκηση.
Η κρατική επιχορήγηση των τελευταίων ετών στο ωδείο έφτανε σε 1.500.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της περσινής χρονιάς (η οποία αφορά δύο ημερολογιακά έτη επειδή είναι «σχολική») μειώθηκε σε 650.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής κατατέθηκαν τα 270.000 ευρώ, αλλά στο μεταξύ (με τη νέα ρύθμιση για εκ νέου μείωση κατά 51% των ήδη μειωμένων επιχορηγήσεων) απομένει υπόλοιπο μόλις 40.000 ευρώ, ποσό που όταν εκταμιευθεί δεν φτάνει ούτε για την αποπληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του περσινού λογαριασμού του πετρελαίου για τη θέρμανση του εντυπωσιακού αλλά δυσλειτουργικού παλαιού κτιρίου.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου