Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Βραζιλιάνα Μαρία Λουσιμάρ Περέιρα γιορτάζει σήμερα τα 121α γενέθλιά της. Σύμφωνα με την οργάνωση Survival International, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η Μαρία, η οποία έχει 10 παιδιά και 22 εγγόνια και λέει πως θα γιορτάσει σήμερα μαζί με την οικογένειά της, είναι μέλος της φυλής Κασιναουά και ζει στη Δυτική Αμαζονία της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με το Περού. Εχει ζήσει σ' αυτή την απομακρυσμένη περιοχή όλη τη ζωή της και το μακρύτερο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ είναι μέχρι τη γειτονική πόλη Φέιχο, ο πληθυσμός της οποίας είναι 32.261 κάτοικοι. Δεν έχει ζήσει δηλαδή ποτέ σε πόλη και αποδίδει τη μακροβιότητά της στον υγιεινό τρόπο ζωής της. Τρώει μόνο φυσικές τροφές από το δάσος, όπως ψητό κρέας, ψάρια, μαϊμούδες, ρίζες μανιόκας, χυλό από μπανάνα. Δεν έχει φάει ποτέ της αλάτι, ζάχαρη ή οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή.
«Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι καταναγκαστικές αλλαγές σε αυτόχθονες λαούς», λέει ο Στήβεν Κόρρυ, διευθυντής της Survival International, μιας οργάνωσης για την προστασία των αυτοχθόνων φυλών του πλανήτη. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια κοινότητα η οποία έχει διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με την προγονική γη της και απολαμβάνει αναμφισβήτητα οφέλη από το γεγονός αυτό».
Μολονότι κλείνει 121 χρόνια ζωής, η Μαρία παραμένει υγιής και σχετικά δραστήρια. Ο αρχηγός της κοινότητάς της, ονόματι Κάρλος, είπε στους ανθρώπους της Survival International πως περιφέρεται στο χωριό και αφηγείται ιστορίες, ενώ επισκέπτεται τακτικά τα εγγόνια της σε γειτονικές περιοχές. Μιλάει μόνο τη γλώσσα κασιναουά και ξέρει μόνο λίγες λέξεις στα πορτογαλικά, την επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας.
Η Μαρία εντοπίσθηκε πρώτα από κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι ήλεγξαν το πιστοποιητικό γεννήσεώς της, το οποίο εκδόθηκε το 1985 και τη φέρει γεννηθείσα στις 3 Σεπτεμβρίου του 1890. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει καμιά παρατυπία στο έγγραφο αυτό. Αλλωστε οι ηλικιωμένοι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο μεταξύ των κατοίκων του χωριού της. Σύμφωνα με τον Κάρλος, τον αρχηγό της κοινότητας, τέσσερις είναι ήδη άνω των 90 ετών. Τρώνε φυσικές τροφές και δεν χρησιμοποιούν σαπούνι ούτε άλλα τεχνητά προϊόντα από την πόλη.
Η ζωή της Μαρίας εκτείνεται πλέον σε τρεις αιώνες και έχει περάσει από δραματικές αλλαγές. Η γυναίκα κατάφερε να επιζήσει του λεγόμενου «μπουμ του καουτσούκ» στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η εκμετάλλευση των καουτσουκόδεντρων από τους αποίκους επέφερε την εξάλειψη του 90% του αυτόχθονος πληθυσμού. Και δεν απέχει πάρα πολύ για να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ στον πλανήτη. Τη θέση αυτή κατέχει σήμερα η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία είχε γνωρίσει τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890) στην Αρλ και πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου