KINA: Με πρόσχημα επενδύσεις ενός μεγιστάνα - κομματικού ανδρείκελου ετοιμάζει απόβαση στην... Ισλανδία!

Ενας κινέζος μεγιστάνας σκοπεύει να αγοράσει μια τεράστια περιοχή στην Ισλανδία προκειμένου να δημιουργήσει ένα τουριστικό θέρετρο συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο όμως κάποιοι φοβούνται ότι θα αποτελέσει στρατηγικό έρεισμα του Πεκίνου στον Βόρειο Ατλαντικό. 

Ο Χουάνκ Νουμπό, που δραστηριοποιείται στις οικοδομικές επιχειρήσεις και είναι πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, υπέγραψε - όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Financial Times» - προσύμφωνο αγοράς 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις βορειοανατολικές περιοχές της Ισλανδίας, όπου σκοπεύει να κατασκευάσει ένα οικολογικό θέρετρο και γήπεδο του γκολφ.

Ο Χουάνκ Νουμπό βρίσκεται στην 161η θέση της λίστας του περιοδικού «Forbes» που αφορά τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως και η εταιρεία του Zhongkun διαθέτει τουριστικές μονάδες στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. 

Οι επικριτές της συμφωνίας αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται μια τόσο μεγάλη περιοχή - που αντιστοιχεί στο 0,3% της συνολικής έκτασης της Ισλανδίας (που είναι μέλος του ΝΑΤΟ) - προκειμένου να κτιστεί ένα ξενοδοχείο και προειδοποιούν ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει προκάλυμμα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας στον Βόρειο Ατλαντικό. 

Παρότι έχει πληθυσμό μόλις 320.000 ανθρώπους, η Ισλανδία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και περιλαμβάνεται στα πιθανά κομβικά σημεία για μεταφορές από και προς την Ασία εάν οι κλιματικές αλλαγές ανοίξουν τα ύδατα της Αρκτικής στη ναυσιπλοΐα.

Η συμφωνία έχει γίνει με τους ιδιώτες που κατέχουν τη γη αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από την ισλανδική κυβέρνηση, η οποία κατέχει ένα μέρος της περιοχής που ονομάζεται Γκριμσταντίρ α Φιόλουμ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισλανδίας Ογκμουντούρ Γιόνασον, που έχει την ευθύνη για την αγοραπωλησία, εξέφρασε την ανησυχία του. «Η Κίνα τον τελευταίο καιρό αγοράζει μεγάλες εκτάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και πρέπει να γνωρίζουμε τις διεθνείς επιπτώσεις».

Ο Χουάνκ, που πριν ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις εργαζόταν στο Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας της Κίνας και στο υπουργείο Κατασκευών, προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους Ισλανδούς για τις προθέσεις του, υποσχόμενος να αποκηρύξει όλα τα δικαιώματά του στις υδάτινες πηγές που βρίσκονται στην περιοχή αυτή - η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια-παγετώνες. Κάποιοι που έχουν γνώση της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι ο κινέζος μεγιστάνας συμφώνησε να πληρώσει περίπου 8,8 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της γης, ενώ σκοπεύει να επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ισλανδικές κορώνες (100 εκατομμύρια δολάρια) για το τουριστικό θέρετρο. Η συνολική περιουσία του 56χρονου Χουάνκ υπολογίζεται στα 890 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτοχαρακτηρίζεται ποιητής και λάτρης της περιπέτειας, καθώς έχει ανέβει στο Εβερεστ και έχει φτάσει στον Νότιο και τον Βόρειο Πόλο. Το ενδιαφέρον του για την Ισλανδία το αποδίδει στην αγάπη του για τη φύση...

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου