Finland Could Upend Fragile Consensus on Greece


Μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά η Φινλανδία απέδειξε πως μια μικρή χώρα μπορεί να εμποδίσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Απαιτώντας από την Ελλάδα εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στη δανειοδότησή της, η Φινλανδία μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία του Ιουλίου.

Οι διαρκείς διενέξεις στην Ευρώπη έχουν θορυβήσει τους πολιτικούς ταγούς ανά τον κόσμο, ενώ η διαμάχη για τις εγγυήσεις καλλιεργεί ξανά την αβεβαιότητα στις αγορές. Η Ισπανία και η Ιταλία, που στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πραγματοποιούν δημοπρασίες ομολόγων μέσα στην εβδομάδα. Η Federal Reserve της Νέας Υόρκης ανησυχεί μήπως δεν συμφωνηθεί τελικά η επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε πως η διάσταση απόψεων υπονομεύει το ενιαίο νόμισμα.

Η συνεισφορά της Φινλανδίας υπολογίζεται σε λιγότερο από 2% των εγγυήσεων που παρέχει ο μηχανισμός EFSF. Οι απαιτήσεις της, όμως, που απετέλεσαν αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες, απειλούν την εύθραυστη συναίνεση για την αποτροπή μιας πτώχευσης της Ελλάδας.

Παράλληλα Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία προβάλλουν σθεναρές αντιρρήσεις στα πακέτα διάσωσης Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Ακόμη κι αν διευθετηθούν οι ενστάσεις της Φινλανδίας, εκτιμάται πως οι αγορές θεωρούν ήδη πιθανές παρόμοιες εντάσεις στο μέλλον.

Στελέχη των υπουργείων Οικονομικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιδοθεί σε μακροσκελείς συνομιλίες για το θέμα των εγγυήσεων και δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες που διαρρέουν περί των συνομιλιών καλλιεργούν κλίμα σύγχυσης στην αγορά. Τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν την Παρασκευή πως η Φινλανδία υποχώρησε αλλά η είδηση διαψεύστηκε άμεσα από τους Φινλανδούς. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη διένεξη περί εγγυήσεων ενδέχεται να δυσχεράνει περαιτέρω την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή όταν η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τα επίπεδα των καταθέσεων και του δανεισμού να παραμένουν χαμηλά.

Στο μεταξύ όλα δείχνουν πως οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη, καθώς είναι απρόθυμες να δανείσουν. Στη Φινλανδία, ο πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, αντιμετωπίζει δυσφορία στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και πίεση από το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που απέσπασε εκλογικά οφέλη τον Απρίλιο, προβάλλοντας τον ευρω-σκεπτικισμό του. Στελέχη της φινλανδικής κυβέρνησης ισχυρίζονται πως θέλουν να διευθετηθεί το θέμα και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της Ελλάδας. Επιμένουν, όμως, παράλληλα στις εγγυήσεις. Και στο μεταξύ το σχέδιο της 21ης Ιουλίου προβλέπει πως τράπεζες και άλλοι επενδυτές θα ανταλλάξουν μέρος των ομολόγων που κατέχουν με νέα μικρότερης αξίας αλλά που θα συνοδεύονται από εγγυήσεις. Η Ελλάδα επιχείρησε να ασκήσει πίεση στους επενδυτές, ανακοινώνοντας πως θα αρνηθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν συμφωνήσει το 90% των επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου