Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
"Ο Αλλάχ δεν υπάρχει και η θρησκεία είναι ψέμα". Το μήνυμα αυτό κρυμμένο σε ένα από τα σκίτσα γνωστού Τούρκου γελοιογράφου τον οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο σκιτσογράφος, ο οποίος τόλμησε να απαρνηθεί τον Αλλάχ και μάλιστα σε ευρείας κυκλοφορίας σατιρικό περιοδικό, είναι ο Μπαχατίρ Μπαρουτέρ και αντιμετωπίζει ποινή ενός χρόνου φυλάκισης.
Το επίμαχο σκίτσο, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Penguen" και προκάλεσε αναστάτωση, απεικονίζει έναν ιμάμη και επτά πιστούς να προσεύχονται μέσα σε ένα τζαμί. Ενας από τους πιστούς τραβάει την προσοχή των υπολοίπων μιλώντας στο κινητό με τον Θεό, από τον οποίο ζητεί να τον συγχωρήσει που θα λείψει από το τελευταίο μέρος της προσευχής λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων!
Αυτό που θεωρήθηκε, όμως, υπέρτατη ασέβεια δεν ήταν η καρικατούρα του πιστού που παίρνει αψήφιστα τη θρησκεία, αλλά το κρυφό μήνυμα στον τοίχο του τζαμιού: "Ο Αλλάχ δεν υπάρχει και η θρησκεία είναι ψέμα". Το σκίτσο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και η εφημερίδα ζήτησε συγνώμη, ενώ ο σκιτσογράφος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το μήνυμα του έργου του.
Χθες ο Μπαρουτέρ εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή στην Κωνσταντινούπολη, αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα που είχε ξεκινήσει ύστερα από μήνυση πολιτών και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Θρησκειών. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Hurriyet", η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους στον Μπαρουτέρ "επειδή προσέβαλε τις θρησκευτικές αξίες που πιστεύει ένα μέρος του λαού".
Το 2005 στη Δανία
Τα "βλάσφημα" για το Ισλάμ σκίτσα έχουν προκαλέσει στο παρελθόν οργή, με αποκορύφωμα τις 12 καρικατούρες του Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν το 2005 στην εφημερίδα "Jyllands-Posten" της Δανίας. Η επίδρασή τους ήταν τόσο μεγάλη, που 5 χρόνια αργότερα η αστυνομία συνέλαβε πέντε ισλαμιστές οι οποίοι σκόπευαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους εργαζομένους μπορούσαν στην εφημερίδα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λογοκρισία και στο παρελθόν
Η περίπτωση του Μπαχατίρ Μπαρουτέρ (αριστερά) δεν είναι η πρώτη στην οποία επιβάλλεται θρησκευτική λογοκρισία από την τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταθέσει πολλές αγωγές εναντίον σκιτσογράφων εφημερίδων που τον έχουν σατιρίσει, ενώ τον περασμένο Απρίλιο η βρετανική εφημερίδα "Guardian" ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε την κυκλοφορία ενός βιβλίου που αποκάλυπτε τη σχέση της αστυνομίας με μία θρησκευτική αδελφότητα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.
EΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου