ΓΑΛΛΙΑ: «Ορκο πίστης στα όπλα» θέλει το κόμμα του Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ. Η πρόταση για υποχρεωτικό «όρκο πίστης στα όπλα» έχει διχάσει την παράταξη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καθώς συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις για το προεκλογικό πρόγραμμα των προεδρικών εκλογών του 2013. Οι σοσιαλιστές και η αριστερή αντιπολίτευση κατηγορούν το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου ότι έχει αποδυθεί «σε γιγάντιο κυνήγι ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου».

Η πρόταση διατυπώθηκε από τον γενικό γραμματέα του κόμματος UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, στη διάρκεια της θεματικής συνεδρίασης για τη διαμόρφωση των θέσεων στον τομέα της άμυνας. Ο Κοπέ δήλωσε ότι η άμυνα είναι ένας από τους τομείς που διαχωρίζουν σαφώς τη Δεξιά από την Αριστερά και πρότεινε το κόμμα του προέδρου Σαρκοζί να δώσει σαφώς το στίγμα του, καθιερώνοντας «όρκο πίστης στα όπλα». Σύμφωνα με την πρόταση, ο όρκος θα δίδεται απ’ όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες τη στιγμή της ενηλικίωσής τους και απ’ όλους τους ξένους όταν αποκτούν τη γαλλική υπηκοότητα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κοπέ, για σφραγίδα του «πατριωτισμού του 21ου αιώνα», ενδεχομένως βέβαια και των προηγούμενων αιώνων.

Η πρόταση δέχθηκε επικρίσεις από το στρατόπεδο της κυβέρνησης, από το στράτευμα και από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν - δηλαδή απ’ όλες τις πλευρές που επεδίωκε να ικανοποιήσει. Ο υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε «ελαφρώς ενοχλημένος» από την πρόταση, λέγοντας ότι «πρόκειται για καλή ιδέα αλλά πρέπει να επεξεργαστούμε τη σημειολογία».

Πηγές από το στράτευμα κατέστησαν σαφές στην εφημερίδα «Μοντ» ότι η πρόταση δεν πηγάζει από τις ένοπλες δυνάμεις, δεδομένου ότι το γαλλικό στράτευμα είναι επαγγελματικό και έχει απομακρυνθεί από την ιδέα του στρατού κληρωτών, η οποία υπονοείται στην περίπτωση που όλος ο πληθυσμός υποχρεούται να δηλώσει πίστη στα όπλα.

«Στη στρατιωτική κοινότητα δεν θα ήμασταν αντίθετοι στην ενίσχυση του πατριωτισμού και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναγνωριστούν οι θυσίες όσων έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, αλλά ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι στη γαλλική παράδοση» εξήγησε στην εφημερίδα Γάλλος στρατηγός.

Ο Αρνό Κλαρσφέλντ, διορισθείς από τον Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος του γαλλικού γραφείου μετανάστευσης και ενσωμάτωσης των μεταναστών, καταδίκασε την πρόταση ως «κακιά και επικίνδυνη». «Δεν βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα, δεν είμαστε σε πόλεμο, η Γαλλία δεν απειλείται» είπε σύμφωνα με το περιοδικό «Λε Πουέν». «Η τελευταία φορά που δόθηκε τέτοιος όρκος στη Γαλλία ήταν επί στρατάρχου Πετέν».

Ο υπουργός Παιδείας Λικ Σατέλ τάχθηκε υπέρ μιας τελετής που «να υπενθυμίζει τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας», αλλά πρόσθεσε ότι «η διατύπωση που επελέγη δεν είναι οπωσδήποτε η πιο κατάλληλη». 

Η Μαρίν Λεπέν διέγνωσε ότι η κυβέρνηση πάσχει από μιμητισμό απέναντι στις ΗΠΑ. Ο όρκος πίστης που δίνουν οι νέοι Αμερικανοί υπήκοοι ομνύει πίστη στη σημαία, τη δημοκρατία και «το αδιαίρετο έθνος υπό τη σκέπη του Θεού, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους». «Σε λίγο θα μας εμφανίσουν και τη Βίβλο» σχολίασε η Λεπέν, κατηγορώντας τον Νικολά Σαρκοζί ότι υπονομεύει την κοσμική παράδοση της Γαλλίας. Η άνοδος της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν, ο λόγος της οποίας συνδυάζει τον εθνικισμό με την αντινεοφιλελεύθερη ρητορεία, έχει ανησυχήσει το στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου και παρατηρείται με ενδιαφέρον και από τους σοσιαλιστές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου