Της Νελλης Αμπραβανελ
Υπάρχει ένα κορίτσι 22 χρόνων που σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «χρωστάει» μόνο ένα μάθημα για να πάρει το πτυχίο της. Οι εξετάσεις της ήταν σήμερα, αλλά μέχρι και χθες δεν ήξερε αν οι καταλήψεις θα συνεχιστούν και αν θα έχει τελικά την ευκαιρία να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των σπουδών της. Εχει προετοιμαστεί καλά, αν τελικά γράψει. Γιατί αν δεν γράψει, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μήνες χαμένοι στο περίμενε. Και το κορίτσι αυτό είναι σοβαρό, εργατικό (δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ βοηθός σε ινστιτούτο αισθητικής), υπεύθυνο.
Τη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπή της Ελλης Στάη, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος προσπαθούσε να εξηγήσει σε έναν φοιτητή ότι μόνο μέσα από το πνεύμα και την παιδεία μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα στη χώρα μας. Το πνεύμα οδηγεί στην επανάσταση και η επανάσταση σε νέους πολιτισμούς. Ο φοιτητής, με ευγένεια και ηρεμία που έμοιαζε πολύ με αυτήν του 22χρονου κοριτσιού, δεν καταλάβαινε. Γιατί την ευγένεια και την ηρεμία του συνόδευαν μια σειρά από έτοιμες απαντήσεις, αναφορές σε νόμους - πλαίσια και σε «κεκτημένα δικαιώματα». Η επιμονή του φοιτητή ήταν λυπηρή, εξουθενωτική, ασφυκτική.
Στο τέλος, ο κ. Ράμφος τον συμβούλεψε:
«Αντί να κάνεις καταλήψεις, μελέτησε, διάβασε». Αυτή είναι η απάντηση. Η απάντηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται περισσότερο στις υποχρεώσεις μας και λιγότερο στα δικαιώματά μας. Και η υποχρέωση του φοιτητή είναι να μελετήσει, να ρουφήξει γνώση και ναι, να επαναστατήσει κιόλας, αφού όμως έχει κατακτήσει και κατακτηθεί από πνεύμα.
Οντας μη σοβαρός ως προς τις δικές του υποχρεώσεις, παίρνει στον λαιμό του και εκείνους που είναι υπεύθυνοι και εργατικοί και προφανώς δεν έχουν χρόνο να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μήπως όμως και τα ελληνικά μίντια έχουν υποχρέωση να βρίσκουν τέτοια πρότυπα φοιτητών; Σεβόμενα και τους καλεσμένους τους (τον κ. Ράμφο στην προκειμένη), αλλά και το ίδιο το κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου