ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου» δήλωσε, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος ωστόσο έσπευσε κατά τη διάρκεια της ημέρας να το διαψεύσει.
Η «Ραντικάλ» πρόβαλε τις δηλώσεις Τσελίκ ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο» και τον υπότιτλο «Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη "Ραντικάλ": Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου».
Ως προς τον τίτλο «Πολιτικός άνεμος» είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι ο αγγλικός και γαλλικός όρος «civil», που χρησιμοποιείται και στην τουρκική γλώσσα, δεν έχει περιεχόμενο παρόμοιο με τον όρο «αστικό», που είναι η σχετική απόδοση στα ελληνικά. Η λέξη αυτή, για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς, έχει στην τουρκική γλώσσα νόημα ταυτόσημο με το «μη στρατιωτικό». Πράγμα το οποίο έχει σημασία με δεδομένο το «αντιμιλιταριστικό» πνεύμα που δηλώνει ότι πρεσβεύει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τσελίκ είπε ότι «η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχτεί στον ψυχρό πόλεμο» και ότι «ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο».
Η εφημερίδα έκανε λόγο για δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων η υπαγωγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, η μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, η μείωση της θητείας, η διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις στρατιές και άλλα.
Ωστόσο ο ίδιος ο Τσελίκ, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το διέψευσε, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί «κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου» και ότι αυτό «ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις. Και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές».
Ο Τσελίκ στο παρελθόν (Σεπτέμβριος 2003) από τη θέση του υπουργού Παιδείας είχε πει ότι εάν είχε ο ίδιος την ευθύνη, η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει μέσα σε μία μέρα, για να προσθέσει όμως σε λίγες μέρες ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με βάση την αμοιβαιότητα.
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου