Οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να κάνουν μια επίσημη εκτίμηση του πιθανού μεγέθους της νόμιμης μετανάστευσης στη Βρετανία, αν ενταχθεί η Τουρκία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρότεινε επιτροπή της βρετανικής Βουλής.
Η επιτροπή Εσωτερικών αναφέρει επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας, πριν της επιτραπεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Τα από ξηράς σύνορα με την Ελλάδα είναι σήμερα η κυριότερη δίοδος παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, με 350 μετανάστες να προσπαθούν να τα διασχίσουν καθημερινά το 2010 και πάνω από το 75% της παράνομης ηρωίνης στην Ε.Ε. να διοχετεύεται επίσης μέσω αυτών των συνόρων.
Η έκθεση των βουλευτών αναφέρει ότι οι υφιστάμενες προβλέψεις για την πιθανή ροή Τούρκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν ενταχθεί στην Ε.Ε., κυμαίνονται από 500.000 έως 4,4 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Ενας υπολογισμός από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι από 60.000 έως 70.000 τον χρόνο στην Ευρώπη ως σύνολο.
«Η σημερινή μετανάστευση Τούρκων προς χώρες της Ε.Ε. έχει υποχωρήσει σε κάτω από 50.000 τον χρόνο, αλλά οι πληθυσμιακές τάσεις και το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη τη μετανάστευση στο εσωτερικό της Ε.Ε., μια ελκυστική προοπτική για τους πολίτες της Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
«Με δεδομένη την εμπειρία της Βρετανίας μετά τη διεύρυνση του 2004, όταν έφθασαν πολλές χιλιάδες περισσότεροι μετανάστες απ’ ό,τι αναμενόταν, η επιτροπή είναι επιφυλακτική ως προς την προοπτική να επιτραπεί στους Τούρκους πλήρης ελευθερία μετακινήσεων...», αναφέρει η έκθεση.
Το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 Τούρκοι πολίτες, που ζουν στη Βρετανία, και περίπου 500.000 άτομα τουρκικής καταγωγής συνολικά σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία υφίστανται μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες, που είναι πολύ πιο πιθανό να προσελκύσουν νέο κύμα νόμιμης μετανάστευσης.
Η τρέχουσα συζήτηση στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. το 2020, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Ντάμιαν Γκριν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ρεαλιστική εκτίμηση για την επίδραση της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., με πιθανά δείγματα μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν γνωρίζουμε κανένα από τα βασικά δεδομένα», περιλαμβανομένης της πιθανότητας να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία η Βρετανία θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή Τούρκων μεταναστών εργατών. Ο Γκριν τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είχε παραδοσιακά ισχυρότερους δεσμούς με τη Γερμανία απ’ ό,τι με τη Βρετανία και μια οικονομία, που αναπτυσσόταν με ταχύτερο ρυθμό απ’ αυτό της Ινδίας, που σημαίνει ότι πολλοί Τούρκοι μπορεί να μείνουν στην πατρίδα τους.
Οι πολιτικοί δεν επιθυμούν μια επανάληψη της εμπειρίας του 2004, όταν εντάχθηκαν η Πολωνία και άλλα ανατολικο-ευρωπαϊκά κράτη και αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας μια πρόβλεψη για ετήσια μετανάστευση 13.000 ατόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου