Greece debt crisis: The 'we won't pay' anti-austerity revolt


Ανάμεσα στα μπαράκια στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ένα εστιατόριο ξεχωρίζει. «Θέλουμε τα λεφτά μας» γράφει ένα πανό, που κρέμεται από την ταράτσα του. Στο εσωτερικό, 12 υπάλληλοι έχουν αλλάξει κλειδαριές, σερβίρουν μπίρες στους υποστηρικτές τους και κοιμούνται με βάρδιες στο πάτωμα του εστιατορίου, διαμαρτυρόμενοι για τους απλήρωτους μισθούς τους και το ξαφνικό κλείσιμο της επιχείρησης.  

Αυτό είναι το νέο σύμβολο της διογκούμενης κρίσης χρέους στην Ελλάδα: η κατάληψη του σερβιτόρου.

Η 37χρονη Μαργαρίτα Κουταλάκη, μια γλυκομίλητη σερβιτόρα, χωρισμένη μ' ένα κορίτσι 11 ετών, δούλευε εδώ, επί οκτώ χρόνια, με περίπου 6,50 ευρώ την ώρα. «Μου χρωστάνε περίπου 3.000 ευρώ σε απλήρωτους μισθούς», λέει, προειδοποιώντας ότι ανάλογο με το δικό της πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλήθος άλλοι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα.

Οι σερβιτόροι προσφέρουν φθηνά ποτά και δείπνο σε μειωμένες τιμές, σε μια καινούργια πελατεία υποστηρικτών του κινήματος των «αγανακτισμένων», που παλαιότερα δεν θα πατούσαν ποτέ το πόδι τους, σ' αυτό το οχυρό του ιμπεριαλισμού, το ελληνικό τμήμα του αμερικανικού Applebee's.

Ενα πανό στα αγγλικά δελεάζει τους τουρίστες με φθηνό σουβλάκι και κεφτεδάκια «για να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους».

Εχει περάσει ένας μήνας, αφότου μια γενική απεργία ενάντια στα μέτρα αυστηρής λιτότητας παρέλυσε την Ελλάδα, με μαζικές διαδηλώσεις και οδομαχίες διαδηλωτών και αστυνομικών στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών.

Οι Ελληνες είναι πιο δύσπιστοι από ποτέ με την πολιτική τους τάξη και την ικανότητά της να τους βγάλει από την οικονομική κρίση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη περιφρόνηση για όλα τα κόμματα και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Η ανεργία βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ στο 16% - πολύ υψηλότερη στους νέους. Οσοι τυχεροί εξακολουθούν να έχουν δουλειά έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις μισθών και φορολογικές αυξήσεις.

Γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν πρόσφατα στάσεις εργασίας για τις περικοπές στα νοσοκομεία. Οι οδηγοί ταξί έχουν αναστατώσει την Ελλάδα με απεργίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το επάγγελμά τους.

Ακόμη πιο σημαντικό, το κίνημα «πολιτικής ανυπακοής» της Ελλάδας, όπου οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν από διόδια και εισιτήρια λεωφορείων μέχρι ιατρικές επιβαρύνσεις, δεν έχει ατονήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κίνημα του «Δεν πληρώνουμε» θεωρείται η αγνότερη έκφραση της «λαϊκής εξουσίας». Οι διοργανωτές του προειδοποιούν ότι θα «αποκτήσει νέα ισχύ απ' τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση ξεκινάει νέο γύρο οικονομικής λιτότητας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των διοδίων άρχισε πριν από δύο χρόνια περίπου, έξω από την Αθήνα, σε αντίδραση ενός συστήματος διοδίων, που θεωρείται πανάκριβο και διεφθαρμένο, καθώς οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν για τμήματα δρόμων, που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη. Αρχές του έτους, το κίνημα αναπτύχθηκε και περιλάμβανε την άρνηση πληρωμής στο αθηναϊκό μετρό, καθώς και το αυξημένο αντίτιμο εισιτηρίου για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με λεωφορείο. Μέχρι τον Μάρτιο, πάνω από το μισό του ελληνικού πληθυσμού υποστήριζε τη λύση του «Δεν πληρώνουμε».

Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη κυριότερη πόλη της Ελλάδας, επικρατεί ένταση. Οι σκηνές των «αγανακτισμένων» στην Αθήνα απομακρύνθηκαν, το Σαββατοκύριακο, αλλά παραμένουν γύρω από τον Λευκό Πύργο. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί άσχημα από την κρίση. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν πολύ πριν διευρυνθεί η οικονομική κρίση. Στον Λευκό Πύργο, ο Αντώνης Γαζάκης, καθηγητής Ιστορίας, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το πόσο πολλοί συμμετέχουν πια στις διαδηλώσεις, άνθρωποι χωρίς κομματικές δεσμεύσεις ή συμμετοχή σε διαδηλώσεις. «Η Ελλάδα έχει ξυπνήσει», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου