Κενό ασφαλείας στους υπολογιστές

Του ΘΑΝΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ερευνα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης απέδειξε ότι οι λογαριασμοί σε facebook και ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι ευάλωτοι. Αποσύνδεση των υπολογιστών από την πρίζα συνιστούν οι ειδικοί όταν δεν χρησιμοποιούνται

Μέχρι και μία ώρα μετά την αποσύνδεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί κάποιος να "ψαρέψει" τους κωδικούς ασφαλείας και να περιηγηθεί στον λογαριασμό ενός χρήστη, κυρίως στο facebook και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία gmail και hotmail.

Πιο "επικίνδυνα" αποδεικνύονται τα laptop και τα netbook, ενώ περισσότερο ευάλωτοι είναι οι περιηγητές ιστοσελίδων που δεν διαγράφουν τους κωδικούς ασφαλείας των χρηστών, τους οποίους οι ειδικοί καλούν να βγάζουν από την πρίζα τους υπολογιστές όταν δεν τους χρησιμοποιούν.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν  στη διάρκεια διπλού συνεδρίου για την ασφάλεια του διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, είπε ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δεν είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά αναγκαία επιλογή. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στους τρεις πυλώνες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας την ομογενοποίηση των μητρώων, την κάρτα πολίτη και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα οργανωθεί και θα απλοποιηθεί η σχέση της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα ασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και παρουσίασε η ερευνήτρια Σταυρούλα Καραγιάννη, στο 56% των τεστ ανακτήθηκαν κωδικοί από τη μνήμη των κλειστών υπολογιστών 15 λεπτά -σε μία περίπτωση ακόμη και 60 λεπτά- αφότου ο χρήστης αποσυνδέθηκε και έκλεισε τη μονάδα.

Οπως ειπώθηκε, πιο επικίνδυνοι από αυτή την άποψη φαίνεται ότι είναι οι φορητοί υπολογιστές που διαθέτουν μπαταρία, ενώ ο χρόνος εντός του οποίου κάποιος μπορεί να ανακτήσει στοιχεία εξαρτάται από τον τύπο της μνήμης RAM, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκεται ο υπολογιστής.

Η κ. Καραγιάννη πρόσθεσε ότι για την ανάκτηση στοιχείων, όπως οι κωδικοί ασφαλείας, δεν χρειάζονται εξαιρετικές δεξιότητες, επιπέδου χάκερ, αλλά αρκούν οι προχωρημένες γνώσεις πληροφορικής, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ο υπολογιστής πρέπει να βγαίνει από την πρίζα όταν είναι εκτός λειτουργίας, για λόγους ασφάλειας, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου