Σκουπιδότοπος το Διάστημα από τα υπολειμματα δορυφόρων

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δορυφόρος-σκουπιδιάρικο είναι σύμφωνα με επιστήμονες της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος η λύση στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει προβληματισμό στους ειδικούς καθώς η ύπαρξη των εν λόγω υπολειμμάτων θέτει σε κίνδυνο τις αποστολές. Σύμφωνα με τον Μάρκο Καστρονουόβο, επικεφαλής της έρευνας για τον δορυφόρο σκου-πιδιάρικο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Acta Astronautica", η ιδέα είναι απλή και καθόλου δαπανηρή αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ένας δορυφόρος με δύο ρομποτικά χέρια σε τροχιά!

Το σχέδιο προβλέπει την εκτόξευση του δορυφόρου, τη "συνάντησή" του με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος διαστημικά σκουπίδια, όπως κουφάρια από πυραύλους προώθησης, και το πέταγμά τους προς την ατμόσφαιρα της Γης, στην οποία θα καούν.

Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος αρχικά θα δεσμεύει ένα διαστημικό σκουπίδι με τον έναν ρομποτικό βραχίονα και εν συνεχεία θα προσαρμόζει σε αυτό ένα σύστημα προώθησης, το οποίο θα ενεργοποιείται βγάζοντας το σκουπίδι από την τροχιά του και κατευθύνοντάς το προς την επιφάνεια της Γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ερευνητές, ετησίως ο δορυφόρος θα μπορεί να καθαρίζει τουλάχιστον 5-10 μεγάλα διαστημικά σκουπίδια χωρίς αυτά να παράγουν άλλα μικρότερα σκουπίδια όπως συμβαίνει συνήθως όταν ένα από αυτά καταστρέφεται.  

Συνολικά σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη κινούνται περίπου 17.000 αντικείμενα μεγαλύτερα των 10 εκατοστών και κάθε ένα από αυτά μπορεί να παράγει αρκετές χιλιάδες μικρότερα σε περίπτωση που καταστραφεί. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της ηθελημένης καταστροφής από την Κίνα ενός ανενεργού δορυφόρου της το 2007, από την οποία παράχθηκαν 2.000 μικρότερα σε μέγεθος διαστημικά σκουπίδια και επίσης η πιο πρόσφατη σύγκρουση ενός αμερικανικού και ενός ρωσικού δορυφόρου από την οποία παράχθηκαν ακόμα περισσότερα.

Η έρευνα ταυτοποίησε περισσότερα από 60 μεγάλα αντικείμενα σε ύψος 850 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ζυγίζουν πάνω από τρεις τόνους το καθένα και κινούνται με ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων την ώρα. Κάθε ένα από αυτά αποτελεί κίνδυνο για οποιεσδήποτε μελλοντικές διαστημικές αποστολές από τη Γη προς οπουδήποτε αλλού, όμως τα κράτη που ευθύνονται για την αποστολή αυτών των αντικειμένων στο Διάστημα, είτε δεν μπορούν είτε -όπως τονίζει σε δηλώσεις του στο BBC ο Καστρονουόβο- δεν θέλουν να κάνουν κάτι γι' αυτά.

"Η γνώμη μας είναι ότι η επίλυση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα απαιτητική και επείγουσα. Το πρόβλημα εστιάζεται όμως και στην πολιτική, καθώς πολλά από αυτά τα αντικείμενα ανήκουν σε έθνη που δεν θέλουν να συνεργαστούν ή δεν επιτρέπουν τη διάλυση των αντικειμένων. Επίσης δεν υπάρχει διεθνής ρύθμιση για το ποιος θα συλλέγει τα σκουπίδια του Διαστήματος", τόνισε στις δηλώσεις του ο Μάρκο Κάστρονουόβο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου