Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Θα μπορούσε κανείς να το περιμένει. Η σατιρική εκπομπή του Ιμάντ Φαράτζιν στην παλαιστινιακή τηλεόραση εξόργιζε εξίσου τόσο τη Χαμάς όσο και τη Φάταχ. Ετσι, παρ' όλο που έσπαγε ρεκόρ θεαματικότητας, απαγορεύτηκε από την εισαγγελία μεταξύ άλλων, επειδή «δεν έστελνε εποικοδομητικά μηνύματα»....
«Είναι ντροπή για την παλαιστινιακή δημοκρατία», δήλωσε ο Φαράτζιν, σεναριογράφος και βασικός πρωταγωνιστής της εκπομπής "Ουάταν άλα Ουάταρ" ("Χώρα που κρέμεται από μια κλωστή").
Η διαταγή για την απαγόρευση βασίστηκε σε μήνυση που είχαν καταθέσει ο αρχηγός της παλαιστινιακής αστυνομίας, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου. Οι μηνυτές υποστήριξαν πως η σατιρική εκπομπή - η οποία προβάλλεται κάθε βράδυ στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού και συνεχιζόταν φέτος για τρίτη σεζόν-, εκτός του ότι «δεν έστελνε εποικοδομητικά μηνύματα», εξευτέλιζε τις δυνάμεις ασφαλείας, τη δικαστική εξουσία και το ιατρικό επάγγελμα και ήταν δυσφημιστική.
«Το θέμα είναι η ελευθερία της γνώμης και η καθιέρωση μιας κουλτούρας ελευθερίας της γνώμης. Η "Ουάταν άλα Ουάταρ" δημιουργούσε αυτό τον χώρο. Ομως την σκότωσαν, και σκότωσαν κι αυτό τον χώρο», δήλωσε ο Φαράτζιν, ο οποίος εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια ως ηθοποιός, γράφει θεατρικά έργα από το 2002, έχει σπουδάσει ηθοποιία στο Λίβερπουλ και έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο με τον θίασο του Θεάτρου Αλ-Κασαμπά και το έργο «Ζωντανός από την Παλαιστίνη: ιστορίες υπό κατοχή».
Ο Φαράτζιν είχε δεχθεί πιέσεις για να μετριάσει τη σάτιρά του. «Πιστεύω πως οι αραβικές εξεγέρσεις κατά της διαφθοράς και των δικτατοριών είναι η αιτία που οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανησυχούν περισσότερο φέτος», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στις πιέσεις αυτές. Ωστόσο, δεν έκανε τίποτε προς την κατεύθυνση που του ζητούσαν. «Είναι σαφές ότι χτύπησα σε κάποιο ευαίσθητο νεύρο αξιωματούχων και άρχισαν να ανησυχούν για το μήνυμα που στέλνω», είχε δηλώσει. «Για τον λόγο τούτο είμαι υπερήφανος γι' αυτό που κάνω. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξω το παραμικρό».
Ο Φαράτζιν πιστεύει πως στην παλαιστινιακή κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για την ελευθερία της έκφρασης. Και ευτυχώς, δεν είναι ο μόνος. Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, πρόεδρος της παλαιστινιακής ραδιοτηλεόρασης και ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε την απόφαση για το κόψιμο της εκπομπής «επικίνδυνο προηγούμενο στην ιστορία της Παλαιστινιακής Αρχής». «Ο εισαγγελέας αυτοδιορίστηκε ως ο αρμόδιος για τα καλλιτεχνικά έργα, έγινε "η καλλιτεχνική αρχή" στη χώρα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη καταστροφή, μια παραβίαση της πιο θεμελιώδους από τις ελευθερίες», τόνισε προσθέτοντας ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου