Μια ηλεκτρονική γλώσσα η οποία μπορεί να αναγνωρίζει διαφορετικούς τύπους κρασιών δημιούργησαν οι ισπανοί ειδικοί από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UAB).
Με τη βοήθεια ενός περίπλοκου συστήματος υπερευαίσθητων αισθητήρων και προηγμένων αλγορίθμων, η γλώσσα-σομελιέ προχωρεί στην αυτόματη αξιολόγηση των κρασιών. Για τον σχεδιασμό της οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Μανέλ ντελ Βάγιε προχώρησαν στην καταγραφή δειγμάτων από διαφορετικές ποικιλίες κρασιών μέσω βολταμετρικών μεθόδων. Συνδυάζοντας στη συνέχεια συστήματα χημικών μετρήσεων με μαθηματικούς αλγόριθμους, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιγράψουν το μοντέλο της ανθρώπινης γεύσης και να επιτύχουν τον διαχωρισμό μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών.
Μέχρι στιγμής, η ηλεκτρονική γλώσσα είναι ικανή να ανιχνεύει τρεις διαφορετικούς τύπους κρασιών: τα ξηρά (Brut), τα απόλυτα ξηρά (Brut Nature) και τα μεσαία (Medium-Dry). Ωστόσο, μελλοντικά οι επιστήμονες σκοπεύουν να προσθέσουν σε αυτήν βιοαισθητήρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την κατάλληλη προπόνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «ανάγνωση» όλων των διαθέσιμων τύπων κρασιών.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου