Tης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μετρά 86 χρόνια ζωής εκ των οποίων τα 35 τα πέρασε μέσα σ' ένα κελί ως μελλοθάνατος από λάθος, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα.
Ο Sakae Menda κατηγορήθηκε το 1948 για διπλή ανθρωποκτονία. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1950, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Επέμεινε στην αθωότητά του καταθέτοντας έξι φορές έφεση για νέα δίκη ώσπου έγινε δεκτή το 1979, έπειτα από 29 χρόνια.
Το άλλοθί του, το οποίο δεν είχε ληφθεί υπόψη στην πρώτη δίκη, αναγνωρίστηκε ως έγκυρο. Το 1983 ο 58χρονος πλέον Sakae Menda αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 12.410 ημέρες φυλάκισης.
Είχε περάσει όλη τη νεότητα και τη μέση ηλικία του μέσα σε ένα κελί αναμένοντας την εφαρμογή της υστάτης των ποινών.
Ως αποζημίωση για τη "ζωή που του έκλεψαν" έλαβε το ποσό των 90.000.000 γεν από το ιαπωνικό κράτος. Το μισό ποσόν κατέληξε ωστόσο ως δωρεά σε οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Σήμερα ο 86χρονος Sakae Menda ζει στην Ομούτα κοντά στο Ναγκασάκι. Αν και ζει ελεύθερος περισσότερο από δύο δεκαετίες, η γέρικη ψυχή του δεν έχει ιαθεί. Πλέον όμως μπορεί να εκφράσει την οργή και την πίκρα του για το απάνθρωπο σύστημα και τους εκπροσώπους του σε παγκόσμια συνέδρια κατά της θανατικής ποινής (...) Στην Ιαπωνία από το 1946 έχουν καταγραφεί 668 εκτελέσεις. Ολες πραγματοποιήθηκαν με μιας ώρας προειδοποίηση.
Δίχως αποχαιρετισμούς και τελευταίο δείπνο.
Πώς εξηγείται η επιβίωση ενός τόσου αναχρονιστικού συστήματος σιωπής, απομόνωσης και ωμότητας στην πατρίδα των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων;
"Υπάρχουν ακόμα πολλοί αθώοι Menda στους ιαπωνικούς διαδρόμους του θανάτου" αναφέρουν οι πολέμιοι της θανατικής ποινής, στην προσπάθειά τους να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη...
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου