Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιθανότητα υπογραφής συνυποσχετικού με την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφ' όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Διέψευσε τις πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν κυρίως από τουρκικής πλευράς, ότι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, πέραν της υφαλοκρηπίδας.
Ο κ. Λαμπρινίδης απέφυγε πάντως να υιοθετήσει τη θέση του προκατόχου του Δ. Δρούτσα, ότι η Ελλάδα δεν οριοθετεί μονομερώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τη γείτονα. Για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με όλους τους γείτονές της, αλλά επί του παρόντος, λόγω των γεγονότων, έχουν παγώσει τουλάχιστον με τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
Επανέλαβε δε, απαντώντας γι' άλλη μια φορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.
Σε ένδειξη, πάντως, καλής θέλησης, αλλά και με το σκεπτικό ότι, ιδιαίτερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία, ο κ. Λαμπρινίδης υποστήριξε την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μια ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Φρόντισε επίσης να διευκρινίσει ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις ως προς το θέμα αυτό από τη Χίλαρι Κλίντον, κατά την πρόφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.
Για το Παλαιστινιακό, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, απέφυγε να πάρει θέση για το αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ερωτηθείς, τέλος, για το «πάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων, ο υπουργός δήλωσε ενοχλημένος από τα σχετικά δημοσιεύματα και κοινοποίησε ότι, έπειτα από προσωπική επικοινωνία με τον κ. Λαβρόφ, το ταξίδι του εκεί αναβλήθηκε λόγω κωλύματος της ρωσικής πλευράς.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρέστη και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου