Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται αποκλειστικά με την οικονομική κρίση συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα δίπλα μας, τα οποία μας αφορούν άμεσα.
Παρατηρώντας τις απόψεις και τις εκτιμήσεις Τούρκων συναδέλφων μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας, για να χαράξουμε (αν ποτέ χαράξουμε) την δική μας πολιτική σε σημαντικά θέματα της περιοχής μας.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ κ. Ερόλ Μανισαλί, υποστηρίζει ότι το Κυπριακό ζήτημα, όπως και το Κουρδικό, εντάσσονται πλέον στο σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής που εφαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι ΗΠΑ, γράφει, πιέζουν την Τουρκία να αποσύρει το Στρατό της από το Νησί. Δεν αποκλείεται το τουρκικό σώμα στρατού να ενταχθεί στη δύναμη του ΝΑΤΟ, κάτι που συζητείται ευρύτατα, για να λυθεί ήπια το θέμα αυτό.
Η Κύπρος μετατρέπεται τη στιγμή αυτή σε περιοχή κοινών Βάσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. στο πλαίσιο του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής.
Καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει την πολιτική των ζικ-ζάκ που ακολουθεί στο Κυπριακό και να την επανεξετάσει μέσα στην ευρύτερη εικόνα της Μέσης Ανατολής.
Καταλήγοντας, ο κ. Μανισαλί επικροτεί τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν για το Κυπριακό.
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) κ. Μπενγκί Γιλντίζ σε συνέντευξή του στην συνεργάτιδα της εφημερίδας Ταράφ, κ. Νεσέ Ντουζέλ, ανέλυσε τη σημασία της «δημοκρατικής αυτονομίας».
Απαντώντας, πρώτα απ’ όλα, στο ερώτημα σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η «δημοκρατική αυτονομία», είπε ξεκάθαρα ότι το πείραμα θα γίνει στο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια οριοθέτησε τα γεωγραφικά όρια που περιλαμβάνουν τις περιοχές Σεβάστεια, Ερζιντζάν, Μαλάτια, Έλαζιγ, Ερζουρούμ, Βαν, Άγρι, Μπάτμαν, Ντιγιάρμπακιρ.
Το σύνολο δηλαδή των Ανατολικών και Νοτιοανατολικών νομών που ήταν τα γεωγραφικά όρια του Κουρδιστάν την περίοδο των Οθωμανών. Αναμφισβήτητα, στόχος μας είναι, πρόσθεσε, να εντάξουμε στα όρια της «δημοκρατικής αυτονομίας», το Άντεπ, το Αντίγιαμαν και τη Σιίρτ.
Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τη σημαίνει η «δημοκρατική αυτονομία»: Αυτοδιοίκηση των Κούρδων, η τάξη να τηρείται από την κουρδική Αστυνομία, να μην καταβάλλουν φόρους στην Άγκυρα. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου οι αυτόνομες περιοχές έχουν δικό τους κοινοβούλιο.
Ο έγκλειστος στις Φυλακές του Ιμραλί ηγέτης των Κούρδων κ. Οτσαλάν μίλησε ακόμα πιο ξεκάθαρα για τη «δημοκρατική αυτονομία» και συγκεκριμένα είπε:
«Αυτό που έχει σημασία είναι η πρακτική εφαρμογή της δημοκρατικής αυτονομίας. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την υλοποίηση της. Η Τουρκία πρέπει να χωριστεί σε 20 -25 περιοχές. Θα ενοποιούνται 4-5 Νομοί με κοινές πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιότητες και θα σχηματίζουν μια περιοχή. Για παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει μια περιοχή, η Θράκη μια άλλη. Τα παράλια του Αιγαίου μπορούν να χωριστούν σε τρεις περιοχές - βόρεια, κεντρική και νότια . Η Μεσόγειος σε μερικές άλλες. Η Αττάλεια μπορεί να γίνει μόνη της μια περιοχή. Η Κεντρική Τουρκία να χωριστεί σε μερικές περιοχές. Μια να είναι το Ικόνιο και άλλη η Καισάρεια με τη συνένωση μερικών νομών. Η Μαύρη Θάλασσα να χωριστεί σε τρεις περιοχές και η Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία σε 6-7 περιοχές.
Από τις 25 αυτές περιοχές θα σχηματίζεται μια εθνοσυνέλευση με 400 εκπροσώπους. Άλλοι 100 εκπρόσωποι μπορεί να προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, από ακαδημαϊκούς και διανοούμενους. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης θα είναι ομοιόβαθμος με τον πρωθυπουργό. Θα υπάρχει και μια σκιώδης κυβέρνηση 25 μελών. Οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, γιατί τότε θα ανοίξει η Βουλή και θα αρχίσει να συζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος….»
Ο καθηγητής Εμρέ Κονγκάρ εκτιμά ότι «το Κουρδικό άνοιγμα» της κυβέρνησης Ερντογάν δημιουργεί δυο μεγάλους κινδύνους:
1-Να ζητήσουν οι Κούρδοι τη διεθνή αναγνώριση της δημοκρατικής αυτονομίας τους.
2-Να παύσουν οι Τούρκοι να θέλουν να ζουν μαζί με τους Κούρδους και να εξωτερικεύσουν αυτά τα αισθήματά τους.
Ο κ. Κονγκάρ τονίζει ότι δεν θέλει ούτε καν να σκεφθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανησυχίες του, αν φυσικά επαληθευτούν.
Ο κ. Ερντογάν μετά τα δυσμενή σχόλια για τους 26 νεκρούς φαντάρους μετά τις πρόσφατες εκλογές, αποφάσισε να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία» του ΡΚΚ με την μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας που έχει 6.700 κατάλληλα εκπαιδευμένους άνδρες.
Δέχθηκε φυσικά τα πυρά της αντιπολίτευσης και του Τύπου για την υποτίμηση των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάθεση της φύλαξης των συνόρων στους άνδρες που υπάγονται στην ομάδα του Χότζα Φεττουλλάχ Γκιουλέν.
Από το μέτωπο, τέλος, της οικονομίας τα μηνύματα δεν είναι καλά. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 18% μέσα σε μια εβδομάδα και οι Τούρκοι επιχειρηματίες σπεύδουν να βγάλουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό.
Ας αφήσουμε λοιπόν λιγάκι τους οίκους αξιολόγησης και να δούμε και άλλες πτυχές της ζωής όπου διακυβεύεται το μέλλον μας…
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου