Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Διαδικτύου, αυτό που το κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές και οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξή του, είναι η ελευθερία. Στην έκφραση άποψης, στη διακίνηση ιδεών, στην προώθηση της καινοτομίας, στην επικοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, παντού. Είναι το ίδιο αγαθό που σήμερα απειλείται, καθώς το μέσο έχει πλέον γιγαντωθεί σχεδόν ανεξέλεγκτα. Οι κολοσσοί του χώρου γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο, νέες εταιρείες κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους ανατρέποντας τα δεδομένα στην αγορά, οι απανταχού χάκερ δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις, πρέπει να μπει ένα όριο και να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες λειτουργίας.
Στη μέση βρίσκονται οι απλοί χρήστες. Αυτοί που χρησιμοποιούν το μέσο καθημερινά για την ενημέρωση, την επικοινωνία, τις συναλλαγές, την ψυχαγωγία τους. Αυτοί που έχουν όλα τα προσωπικά δεδομένα τους στο δίκτυο, νιώθοντας πλήρη ασφάλεια και ελευθερία, δίχως να υπολογίζουν ότι αυτά ακριβώς τα στοιχεία αποτελούν το «Αγιο Δισκοπότηρο» για πολλά εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς που ερίζουν για τον έλεγχό τους.
Το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις των χάκερ αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μόνο που πλέον δεν στρέφονται κατά κύριο λόγο εναντίον τραπεζών, επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών, αλλά και εναντίον δημοφιλών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι χρήστες για ψυχαγωγία. Τα απανωτά χτυπήματα των τελευταίων εβδομάδων σε υπηρεσίες των Sony, Nintendo και Sega, τριών κολοσσών της online ψυχαγωγίας, είχαν ως στόχο την πρόσβαση στα πολυπόθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν πλέον τα ίδια στοιχεία για την είσοδό τους σε κάθε είδους online υπηρεσία, αφού στο νέο διαδικτυακό κόσμο, η ίδια συσκευή που χρησιμεύει ως κινητό τηλέφωνο, μπορεί να είναι και προσωπικός υπολογιστής, μηχανή αναπαραγωγής πολυμέσων, να υποστηρίζει πολλές μορφές συναλλαγών, κ.λπ.
Την ίδια περίοδο, σημειώθηκαν απανωτά χτυπήματα χάκερ εναντίον των ιστοσελίδων της CIA, της αμερικανικής Γερουσίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον «αγαπημένο» στόχο των χάκερ, διεμήνυσαν ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις εφεξής θα μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και αιτία πολέμου, ενώ το Πεκίνο χρειάστηκε να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι δεν βρίσκεται σε διαδικτυακό πόλεμο με την Ουάσιγκτον, η οποία είθισται να το «φωτογραφίζει» ως άντρο των χάκερ που βάλλουν κατά των συμφερόντων της.
Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος... πάντων κατά πάντων. Χρηστών εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών, κυβερνήσεων μεταξύ τους, εταιρειών εναντίον κυβερνήσεων, χάκερ κατά πάντων. Το ίντερνετ εισέρχεται σε περίοδο «ωρίμανσης» ακολουθώντας μάλλον το δύσκολο δρόμο. Και καθώς είναι πλέον σαφή τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που παρέχει, είναι λογικό ότι πολλοί επιδιώκουν να αποκτήσουν το «πάνω χέρι» στον έλεγχό του. Τόσο οι εταιρείες του χώρου που δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν τα τεράστια οικονομικά οφέλη που απολαμβάνουν, όσο και οι κυβερνήσεις που επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο βλέποντας ζωτικά συμφέροντά τους να απειλούνται στη νέα εποχή.
Οσο για τους χάκερ; Κάποιοι τους «φωτογραφίζουν» ως μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Κάποιοι άλλοι τους «πολιτογραφούν» αυτομάτως ως Κινέζους, Ρώσους ή Βορειοκορεάτες, επικαλούμενοι τις στατιστικές των εταιρειών ηλεκτρονικής ασφάλειας. Αρκετοί από τους χάκερ, αυτοαποκαλούνται «χακτιβιστές», δηλώνοντας ότι έχουν μεταφέρει την ακτιβιστική δράση τους στο Ιντερνετ για να προστατέψουν τους χρήστες από τα συμφέροντα επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, όπως η Lulz Security, που δημιούργησε ειδική τηλεφωνική γραμμή, στην οποία ο καθένας μπορεί να προτείνει το στόχο που επιθυμεί για το επόμενο χτύπημα Και κάποιοι που συλλαμβάνονται, αφήνουν τους πάντες έκπληκτους όταν αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για έναν 18χρονο από το Μπραχάμι ή έναν 19χρονο από το Εσεξ της Βρετανίας...
Τεράστιες αλλαγές φιλοδοξεί να φέρει η απόφαση της ICANN, του διεθνούς οργανισμού που ελέγχει τη βασική υποδομή του Διαδικτύου, να επιτρέψει τη δημιουργία νέων διαδικτυακών καταλήξεων (γνωστών ως «ονομάτων χώρου» ή domain suffixes) για ιδιωτικές εταιρείες. Με την ιστορική αυτή απόφαση αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα των περιορισμένων διαθέσιμων ονομασιών για ιστοσελίδες, καθώς οι διαδικτυακές καταλήξεις θα αυξηθούν θεαματικά από τις 22 ισχύουσες (όπως π.χ. «.com», «.org», κ.λπ.).
Βάσει της απόφασης, οι διαδικτυακές καταλήξεις θα μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε λέξη και σε οποιαδήποτε γλώσσα, όπως π.χ. «.εστιατόριο», «.ξενοδοχείο», κ.ά. Επιπλέον, θα δίνει το δικαίωμα σε μεγάλες εταιρείες να δημιουργούν ιστοσελίδες με διαδικτυακή κατάληξη την επωνυμία της επιχείρησης. Οι υπεύθυνοι της ICANN παραδέχθηκαν ότι με τον τρόπο αυτό, το Διαδίκτυο εισέρχεται σε μία εντελώς νέα φάση, «που κανείς δεν ξέρει τι κατάληξη θα έχει». Οι αιτήσεις για τη νέα ονοματοδοσία θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές από το 2012.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου