Του Mirel Bran / Le Monde
Το καλούπωμα όπου θα χυθεί το τσιμέντο περικυκλώνει τις εργατικές πολυκατοικίες στις οποίες κατοικούν οι Ρομά. Μερικά παιδιά στηρίζονται στα σανίδια και κοιτάζουν προς την άλλη μεριά του δρόμου. Σε μερικές εβδομάδες το τσιμέντο θα έχει πια στεγνώσει και θα χωρίζει τα σπίτια τους από την υπόλοιπη πόλη. Γιατί αυτό που κτίζεται κατά μήκος της οδού Χορέα, στο Μπάια Μάρε της Βορειοδυτικής Ρουμανίας, είναι ένα πραγματικό τείχος. Και την κατασκευή του την αποφάσισε ο δήμος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κατά την άποψή του συνδέονται με τη μειονότητα αυτή.
Ο δήμαρχος Καταλίν Σερέτσες επισκέφθηκε ο ίδιος την πόλη για να στείλει το μήνυμά του. Πεντακάθαρος, ατσαλάκωτος, απέπνεε καθαριότητα, τάξη και πειθαρχία. Αυτό που λείπει δηλαδή, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, από την περιοχή. «Εφερα τα σκουπιδιάρικα και καθάρισαν τα πάντα», λέει. «Υπήρχαν βουνά σκουπιδιών, τα μαζέψαμε όλα, και ιδού το αποτέλεσμα». «Κοιτάξτε τον μεγάλο κάδο που έχω τοποθετήσει εκεί. Δεν τον χρησιμοποιούν, προτιμούν να πετούν τα σκουπίδια τους από τα παράθυρα». Δείχνει με το χέρι του τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί ξανά.
Στα ερειπωμένα μπαλκόνια, οι νέοι καπνίζουν χόρτο, το οποίο προμηθεύονται παρά την έλλειψη χρημάτων. Ενας απ' αυτούς φοράει μπλουζάκι με το χαμογελαστό πρόσωπο του Οσάμα μπιν Λάντεν και σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης. Στη συνοικία Χορέα, οι Ρομά φλερτάρουν με τα άκρα, γιατί η κατάστασή τους είναι ακραία. Σε ένα από τα κτίρια όπου μένουν, η μυρωδιά είναι αφόρητη. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, δεν υπάρχουν τουαλέτες, ο καθένας βολεύεται όπως μπορεί.
Κατασκευασμένο την περίοδο του κομμουνισμού από εποχικούς εργάτες, το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατειλημμένο από τους Τσιγγάνους. Σ' ένα δωμάτιο είκοσι τετραγωνικών του τρίτου ορόφου είναι εγκατεστημένα εννιά άτομα.
«Θέλουν να φτιάξουν ένα γκέτο των Ρομά», λέει ο Αλεξάντρου Μπάντα. «Μα τι θέλουν να κρύψουν με αυτό το τείχος;».
Ο Αλεξάντρου και η γυναίκα του πουλούσαν παλιότερα την τοπική εφημερίδα στον δρόμο. Αλλά με την οικονομική κρίση έχασαν τη δουλειά τους. «Με τη βοήθεια του Θεού, ίσως να φύγουμε για τη Γαλλία», λέει η Μαριάνα Μπάντα. «Οι δύο από τους γιους μου πήγαν στο Παρίσι πριν από δύο εβδομάδες. Αν καταφέρουν να εγκατασταθούν, θα τους ακολουθήσουμε. Εδώ δεν μπορούμε πια να ζήσουμε».
Η Ρουμανία έχει δύο εκατομμύρια τσιγγάνους, τη μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη. Τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν ούτε να γράφουν ούτε να διαβάζουν. Η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς περιθωριοποίησε ακόμη περισσότερο αυτή την κοινότητα, που το όνειρό της είναι να μεταναστεύσει στη Δύση.
Ο δήμαρχος πάντως δεν κάνει πίσω. Οχι μόνο θα κατασκευάσει το τείχος, αλλά θα φωτίσει την περιοχή για να θυμίζει Λας Βέγκας. Ώς και αστυνομικούς θα εγκαταστήσει, Τσιγγάνους φυσικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου