Του Δημήτρη Κοντογιάννη
Ενα συνέδριο που έγινε πριν από λίγο καιρό στη Μυτιλήνη με την παρουσία Τούρκων επιχειρηματιών και είχε θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει ένα ολόκληρο σίριαλ για το υποτιθέμενο τουρκικό ενδιαφέρον για ελληνικά νησιά.
Φυσικά, ο πρόεδρος του τουρκικού επιμελητηρίου της Σμύρνης ήταν ξεκάθαρος στην ομιλία του, λέγοντας ότι θα τον ενδιέφερε να αγοράσει οποιοδήποτε ελληνικό νησί που θα απείχε μέχρι 2 ώρες από τα τουρκικά παράλια για να το αξιοποιήσει τουριστικά γιατί θα μπορούσε να το γεμίσει με τουρίστες κάθε χρόνο.
Δεν ήταν ο μόνος. Αλλος Τούρκος επιχειρηματίας επανήλθε επαναλαμβάνοντας λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα.
Αρκετοί στην Ελλάδα ανησύχησαν, μαθαίνοντας όλα αυτά, όμως άλλοι ήταν πιο καθησυχαστικοί. Ενα στέλεχος της τραπεζικής αγοράς χαρακτήρισε όλα αυτά κουβέντες του αέρα αφού κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να έλθει να κάνει τουριστικές επενδύσεις σε μέρη που δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχουν τακτική συγκοινωνία κ.τ.λ.
Ενα άλλο στέλεχος της ελληνικής αγοράς ακινήτων διερωτήθηκε μήπως όλες αυτές οι δηλώσεις υποκρύπτουν κάποια σκοπιμότητα, π.χ. να δημιουργήσουν εμπόδια στην πώληση ελληνικών νησιών σε τρίτους. Παρ' όλα αυτά ο ίδιος παραδεχόταν ότι το θέμα της πώλησης είναι πολύ λεπτό γιατί μπορεί να το αγοράσει σήμερα ένας Βρετανός, Γερμανός ή Γάλλος και να το μεταπουλήσει έπειτα από μερικά χρόνια σε κάποιο Τούρκο επιχειρηματία.
«Τελείως υποθετικά θέτω το ερώτημα. Εστω ότι πουλιέται ένα νησί σε Τούρκο επιχειρηματία που ύστερα από λίγα χρόνια χρωστά στην Εφορία της χώρας του και δεν έχει να την πληρώσει, οπότε έρχεται η τελευταία και κατάσχει το νησί. Τι γίνεται τότε;», αναρωτήθηκε. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτή καθ' εαυτή η αγορά σημαίνει αναγνώριση κυριότητας του νησιού στην ελληνική πλευρά, συμπλήρωσε.
Φαίνεται όμως ότι η εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου μάλλον θα λύσει το πρόβλημα γιατί η κυριότητα της γης παραμένει στο Δημόσιο αλλά τα κτίσματα επ' αυτής μπορούν να ανήκουν αλλού.
Πάντως, οι Τούρκοι πλήρωσαν 18 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν κτίσμα επί της Ηρώδου Αττικού ώστε να στεγάσουν την πρεσβεία τους πριν από μερικούς μήνες, ενώ αρκετοί Ελληνες έχουν προχωρήσει σε αγορές εξοχικών στο Μποντρούμ στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, και ακόμη πιο χαμηλά στα παράλια της Κιλικίας. «Με 700-800 ευρώ το τ.μ. αγοράζεις εξοχικό στα τουρκικά παράλια και έχεις το μισό κόστος ζωής σε σχέση μ' αυτό της Ελλάδας», τόνισε γνωστό στέλεχος της κτηματαγοράς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου