Before a Diplomatic Showdown, a Budget Crisis Saps Palestinians’ Confidence (Η Οικονομία της Παλαιστίνης στην χειρότερη κρίση που γνώρισε ποτέ)


Καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή πρόκειται να λάβει μερικές από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στην ιστορία της για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την ένταξη στα Ηνωμένα Εθνη και την ενοποίηση με τη Χαμάς, βυθίζεται σε μια σοβαρή οικονομική κρίση που κάνει πολλούς στα παλαιστινιακά εδάφη να απελπίζονται. 

Περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με τα χρήματα των οποίων ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται στο μισό αυτό τον μήνα. Οι παλαιστινιακές τράπεζες έχουν δανείσει στην κυβέρνηση περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν θέλουν να δανείσουν περισσότερα. Σε κάποια υπουργεία διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επειδή δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε από τους αρτοποιούς να μειώσουν την τιμή του ψωμιού, αλλά η απάντηση που εισέπραξε ήταν μια απεργιακή κινητοποίηση. Οι σωροί των σκουπιδιών μεγαλώνουν συνεχώς.

Η ιερή γιορτή του Ραμαζανιού αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τις βραδινές οικογενειακές συγκεντρώσεις και την τριήμερη αργία τα έξοδα θα διπλασιαστούν. Πολλά νοικοκυριά χρωστούν στις τράπεζες, ενώ ο Σεπτέμβριος θα φέρει μαζί με τα πρωτοβρόχια τα έξοδα για το σχολείο, το μάζεμα της ελιάς και μια πιθανή αντιπαράθεση στα Ηνωμένα Εθνη.  

«Αυτή είναι χωρίς καμία αμφιβολία η χειρότερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος γενικώς θεωρείται αισιόδοξος άνθρωπος. «Και δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή», προσθέτει. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα τελειώσει. Πραγματικά δεν έχω απάντηση».

Η βασική αιτία της κρίσης είναι η δυσκολία των ξένων δωρητών, ειδικά των Αράβων, να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους. Η οικονομική κρίση όμως διασταυρώνεται με μια διπλωματική, αφού Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής ενόψει των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Οι δωρητές δεν έχουν την ίδια ατζέντα, κατά συνέπεια οι αποφάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής το προσεχές διάστημα θα εξοργίσουν κάποιους από αυτούς. Κάποια αραβικά κράτη πιέζουν για συνομιλίες με τη Χαμάς, η οποία κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ικανοποιήσει το αίτημα η Παλαιστινιακή Αρχή θα ανταμειφθεί με δωρεές. Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ λένε ακριβώς το αντίθετο - αν προχωρήσει η ενοποίηση με τη Χαμάς ή κατατεθεί αίτημα ένταξης στα Ηνωμένα Εθνη, η βοήθεια θα μπορούσε να ανασταλεί.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί, προκαλείται έντονη ανησυχία για την αφοσίωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Πριν από λίγες ημέρες, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε βοήθεια 30 εκατ. δολαρίων. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός λέει ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται τουλάχιστον το δεκαπλάσιο ποσό. Σε αυτό το τούνελ, φως δεν έρχεται από πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου