ΚΙΝΑ: Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη αλάσσια γέφυρα του κόσμου με μήκος43 km

Το νέο τεχνολογικό θαύμα της Κίνας, η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, εγκαινιάστηκε προχτες από τις αρχές της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.

Τουλάχιστον 450 χιλιάδες τόνοι χάλυβα, 2,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρειάστηκαν για την αποπεράτωση του γιγαντιαίου αυτού κατασκευαστικού έργου.

Η θαλάσσια γέφυρα ενώνει το λιμάνι της πόλης Qingdao, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, με το νησί Huangdao και το αεροδρόμιο Qimgdao-Liuting. Μάλιστα, η κάπως ασυνήθιστη αυτή διαδρομή, η οποία θα εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών της Κίνας, θα γίνεται στην κυριολεξία πάνω από το νερό καθώς η απόσταση γέφυρας - θαλάσσιων υδάτων είναι αρκετά μικρότερη απ΄αυτή άλλων γεφυρών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, η γέφυρα έχει μήκος 43 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και στηρίζεται πάνω σε πέντε χιλιάδες στήλες.

Για να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό αυτό κατασκεύασμα χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια ενώ θα "φιλοξενεί" περίπου 30 χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά.

"Παρ' όλ' αυτά, η διαδρομή για τους οδηγούς θα είναι κάπως ασυνήθιστη: η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται πάνω από το νερό", επισημαίνουν οι δημιουργοί της.

Χάρη στην κατασκευή της γέφυρας, η απόσταση από την πόλη προς το νησί μειώνεται κατά 30 χλμ. ή κατά 20 λεπτά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, η θαλάσσια γέφυρα θεωρείται αντισεισμική καθώς αντέχει ακόμα και σε περίπτωση σεισμού, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ωστόσο, τον τίτλο της μεγαλύτερης θαλάσσιας γέφυρας στον κόσμο, θα τον κατέχει μέχρι το 2016, καθώς τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή γέφυρας, μήκους 50 χιλιομέτρων, που θα ενώνει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο. Και αυτή η γέφυρα θα είναι δημιούργημα Κινέζων επιστημόνων.

Το επόμενο τεχνολογικό θαύμα της Κίνας, η γέφυρα-γίγαντας 50 χιλιομέτρων,που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2016, θα μπορεί να αντέξει ακόμα και την πρόσκρουση πλοίου 330 χιλιάδων τόνων. Πρόκειται για ένα από τα πλέον περίπλοκα τεχνικά σχέδια στην ιστορία των μεταφορών. Δεν υπάρχουν πολλές γέφυρες που να μετατρέπονται σε υποθαλάσσια σήραγγα, όπως θα συμβεί με τη συγκεκριμένη κοντά στο αεροδρόμιο Τσεπ Λαπ Κοκ, στο νησί Λαντάου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου