Δριμεία κριτική κατά των κανόνων της Ε.E. για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ασκεί η Ρωσία, ισχυριζόμενη ότι απειλούν τον αγωγό South Stream. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, αν οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από έργα όπως ο South Stream «αποθαρρυνθούν από τη δρομολόγησή τους ή δουν να περιορίζονται οι δυνάμει αποδόσεις της επένδυσής τους, το αποτέλεσμα θα είναι επιζήμιο, κυρίως για τα συμφέροντα των καταναλωτών».
Ο South Stream, χορηγός της εκδήλωσης στη διάρκεια της οποίας μίλησε ο κ. Σμάτκο, στηρίζεται από το ρωσικό μονοπώλιο στο φυσικό αέριο, Gazprom. Ο αγωγός θα διέρχεται τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, περνώντας από την Ουκρανία, για να προμηθεύσει πελάτες στην Ευρώπη. Είναι, δε, ανταγωνιστικός στον Νabucco, άλλο αγωγό τον οποίο στηρίζει η Ε.Ε.
Ο Ρώσος υπουργός αναφερόταν στη νομοθεσία της Ε.Ε. που περιλαμβάνει κανόνες βάσει των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεώνονται να μοιραστούν την υποδομή τους με τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με τον κ. Σμάτκο, εντατικές συνομιλίες έχουν ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος αναμένει απόφαση ώς το φθινόπωρο σχετικά με το πώς θα εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες στον South Stream.
Ο Nabucco ήδη εξαιρείται από κάποιους κανόνες και είναι άγνωστο αν και ο South Stream θα ζητήσει αντίστοιχους όρους. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλός του, Μαρσέλ Κρέιμερ, δήλωσε ότι αν απαιτηθεί άνοιγμα αγωγών στους ανταγωνιστές, θα πληγεί η απόδοση της επένδυσης και το έργο θα καταστεί πολύ δύσκολο για να υλοποιηθεί. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα Ε.Ε. και Ρωσία να συμφωνήσουν σε ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δίνει στους επενδυτές του South Stream επαρκή απόδοση, τόνισε όμως ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου απαιτεί «σκληρή δουλειά από όλες τις πλευρές». Χαρακτήρισε, τέλος, «δύσκολο» να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη έναρξη εμπορικής λειτουργίας του South Stream τον Δεκέμβριο του 2015.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, δεσμεύθηκε να μη δημιουργήσει «παράλογα ή αδικαιολόγητα» εμπόδια στην επένδυση του South Stream. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις επενδύσεις στην ενέργεια θα ισχύσουν και για αυτόν τον αγωγό.
Η χαλάρωση των επενδυτικών κανόνων για τα ενεργειακά έργα υπό τη Ρωσία εγείρει ακανθώδη ζητήματα για την Ε.Ε. Η Ευρώπη χρειάζεται επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλειά της. Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις συνεχίζουν να εκφράζουν έντονο προβληματισμό σχετικά με την αύξηση της εξάρτησης από ισχυρούς και δυνάμει «ενοχλητικούς» εμπορικούς εταίρους – όπως έγινε εμφανές προ διετίας πως είναι η Ρωσία, μετά την έριδα με την Ουκρανία για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου