KOYBA: Aνεμος ιδιωτικών επενδύσεων

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ

Ο άνεμος των ιδιωτικοποιήσεων έφτασε και στην Κούβα. Οχι σε ρυθμό κουβανέζικης σάλσα αλλά με ευρωπαϊκά, καναδικά και ασιατικά στοιχεία, μια και ιδιωτικές πολυεθνικές έχουν ήδη αναλάβει την κατασκευή πολυτελών γηπέδων του γκολφ και πανάκριβα τουριστικά θέρετρα. Σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, ο Ραούλ Κάστρο άφησε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και έκανε κι αυτός ένα άνοιγμα στις αγορές.

Με απόφαση που υπέγραψε τον Απρίλιο πρόκειται να κατασκευαστούν τέσσερα πολυτελή τουριστικά θέρετρα κατά μήκος των βόρειων ακτών του νησιού, περίπου 500 μίλια μακριά από την Αβάνα. Στην παραλία Γκουαρναλαβάγκα ένα κονσόρτσιουμ Ινδών και Καναδών της εταιρείας Standing Feather International έχει σχεδιάσει την κατασκευή υπερπολυτελών γηπέδων γκολφ, που θα περιβάλλονται από μοντέρνες κατοικίες, πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα (mall) και σπα. Το κόστος της κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει τα 410 εκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος είναι να προσελκύσει πλούσιους αγοραστές οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν κατοικίες έναντι 600 χιλιάδων δολαρίων ή να κάνουν τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία, που θα κοστίζουν από 200 δολάρια τη βραδιά.

Παρόμοια είναι τα πρότζεκτ και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως η περίφημη παραλία Βαραντέρο, όπου έχουν «προσγειωθεί» οι Βρετανοί της Foster & Partners of London. Το κόστος κι εδώ υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία οι επενδυτές δεν θα δυσκολευθούν φυσικά να εξαργυρώσουν.

Στα σχέδια του Ραούλ Κάστρο είναι ακόμη η κατασκευή σύγχρονων μαρίνων που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μετά από χρόνια απομόνωσης και σκληρού οικονομικού εμπάργκο οι Κουβανοί μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό ανταγωνισμό «πουλώντας» όχι μόνο ανεμελιά σε ρυθμούς σάλσα και κορμιά που λικνίζονται στους δρόμους της Αβάνας. Ούτε τη ρετρό ατμόσφαιρα των παλιών αμερικάνικων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, αλλά υπερσύγχρονες μονάδες με φτηνά εργατικά χέρια.

Είναι ειρωνικό, όπως πολλά άλλωστε στη ζωή, ότι οι Κουβανοί δεν θα μπορούν να απολαύσουν αυτές τις πολυτέλειες με τα 20 δολάρια τον μήνα που είναι ο μισθός τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ραούλ Κάστρο άνοιξε την πόρτα στους ξένους επενδυτές με τα γήπεδα του γκολφ, αυτά που μετά την επανάσταση είχε μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις ο αδερφός του, Φιντέλ, σε μια συμβολική κίνηση κατά ενός αθλήματος της αριστοκρατίας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου