Του Περικλή Δημητρολόπουλου
Το μοτίβο της επίσκεψης είναι πάντα το ίδιο: ο δυτικός οικοδεσπότης θίγει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κινέζος ηγέτης απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις και συγχρόνως ότι γίνονται βήματα. Στο τέλος, οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν μια οικονομική συμφωνία μερικών δισ. ευρώ.
Το ίδιο έργο παίχτηκε και κατά την επίσκεψη του Ουέν Τζιαμπάο στη Βρετανία. Ο κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών, και ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσαν μια συμφωνία 1,4 δισ. στερλινών (1,5 δισ. ευρώ), με την προοπτική οι οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στις δύο χώρες να φτάσουν τα 100 δισ. στερλίνες έως το 2015.
Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, οι εκπρόσωποι των βρετανικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού τους να θίξει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κινέζο συνομιλητή του παρά για το περιεχόμενο των οικονομικών συμφωνιών. Ο θεμέλιος λίθος της παράδοσης που δημιουργείται μπήκε στις αρχές του χρόνου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όταν κατάφερε να αποσπάσει από τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο τη δημόσια δήλωση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ότι η χώρα του «πρέπει να κάνει πολλά ακόμη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ηταν η κορωνίδα μιας τετραήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, η οποία εγκαινίασε μια περίοδο ηρεμίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και επισφραγίστηκε από μια συμφωνία 45 δισ. δολαρίων.
Ο βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να φανεί εξίσου αποφασιστικός με τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά τελικά αποδείχθηκε λιγότερο ευθύς. Οταν ρωτήθηκε αν έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της συνάντησης με τον κινέζο ομόλογό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές καλύπτει όλα τα ζητήματα. «Η Βρετανία και η Κίνα έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς. Κανένα θέμα δεν αποκλείεται από τις συνομιλίες που έχουμε», τόνισε. «Είμαστε δύο διαφορετικές χώρες, έχουμε διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Για εμάς, όμως, είναι σαφές ότι η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη πρέπει να βαδίζουν χέρι χέρι. Η μία υποστηρίζει την άλλη», πρόσθεσε. Ο βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα» στην τοποθέτησή του, αντίθετα από τον κινέζο ομόλογό του.
«Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κίνα και η Βρετανία πρέπει να δείξουν σεβασμό η μία στην άλλη, να σεβαστούν τα γεγονότα, να αντιμετωπίζουν η μία χώρα την άλλη ως ίσο προς ίσο. Η Κίνα δεν στοχεύει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ουέν Τζιαμπάο.
ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οπως έχει προϊδεάσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θίξει σήμερα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας. Είναι βέβαιο, όμως, ότι στο Βερολίνο τη μερίδα του λέοντος στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές θα κλέψει το ευρώ και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. «Το θέμα του ευρώ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες», τόνισε γερμανική πηγή στα διεθνή πρακτορεία. Το Πεκίνο ανησυχεί για την πορεία του κοινού νομίσματος καθώς το ένα τέταρτο των κρατικών ομολόγων αξίας τριών τρισ. δολαρίων που κατέχει είναι στο ενιαίο νόμισμα.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου