Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που κατηγορείται για βλασφημία. Πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε δύο χρόνια στις πακιστανικές φυλακές. Η Ασια Μπίμπι, όμως, εξακολουθεί να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να εκφράζεται ελεύθερα με την ίδια θέρμη. Και την παρρησία αυτής της ασυμβίβαστης γυναίκας έρχεται να υπενθυμίσει ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία υπό τον τίτλο «Βλασφημία». Η συγγραφέας Αν Ιζαμπέλ Τολέτ κατάφερε να έρθει σε επαφή με τη φυλακισμένη Ασια μέσω του συζύγου της. «Θέλω να ξέρουν οι Αρχές ότι ακόμη και εάν με κλείσουν σε έναν τάφο, η φωνή μου θα συνεχίσει να ακούγεται έως ότου σταματήσει να χτυπάει η καρδιά μου».
Η 40χρονη γυναίκα βρίσκεται σήμερα στην απομόνωση. Ενα κελί 2 επί 3 μέτρα χωρίς παράθυρα και τουαλέτα, αλλά με μια κάμερα να την παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο. Κάθε τόσο, ο δεσμοφύλακάς της ανοίγει το παραθυράκι της σιδερένιας πόρτας για να της πει πόσο θα χαρεί όταν τη δει νεκρή. Ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαν να συμβολίσουν με περισσότερη ακρίβεια το θρησκευτικό μίσος από αυτό το σκοτεινό κελί. Η Ασια μεταφέρθηκε στην απομόνωση με πρωτοβουλία του υπουργού Μειονοτήτων του Πακιστάν για να μην τη σκοτώσουν οι συγκρατούμενές της.
Αυτά τα δύο χρόνια η ζωή της είναι ένα συνεχές φλερτ με τον θάνατο. Εκείνη την ημέρα του Ιουνίου του 2009, η αγρότισσα Ασια δούλευε στους 45 βαθμούς Κελσίου. Κάποια στιγμή, της ζητήθηκε να αφήσει για λίγο τη συγκομιδή των φρούτων και να φέρει νερό. Κάποιες μουσουλμάνες που εργάζονταν μαζί της θεώρησαν όμως ότι μια χριστιανή όπως ήταν αυτή θα μόλυνε το νερό. Η Ασια διαμαρτυρήθηκε και κάποια στιγμή εκστόμισε τη φράση που την καταδίκασε: «Δεν θέλω να προσηλυτιστώ, πιστεύω στον Χριστό που θυσιάστηκε για τις αμαρτίες του κόσμου. Τι έκανε ο Μωάμεθ για να σώσει τους ανθρώπους; Και γιατί πρέπει να αλλάξω εγώ πίστη και όχι εσείς;».
Η Ασια κακοποιήθηκε άγρια πριν οδηγηθεί στον ιμάμη και από εκεί στην αστυνομία με την κατηγορία της βλασφημίας. Σε μια δίκη-παρωδία, τον Νοέμβριο του 2010, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού.
Η Ασια δεν είναι το μοναδικό θύμα του παραλογισμού. Στη χώρα της, ένας τυφλός γέροντας καταδικάστηκε επειδή πέταξε κατά λάθος στα σκουπίδια το Κοράνι. Ενα ζευγάρι μουσουλμάνων επειδή προκλήθηκαν φθορές σε ένα αγαλματίδιο του Μωάμεθ έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχαν. Μια μουσουλμάνα, γειτόνισσά της στις φυλακές, εκτελέστηκε πριν από λίγο καιρό για βλασφημία.
Η δραματική έκκληση στο τέλος του βιβλίου αφορά όλους τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα του θρησκευτικού φανατισμού: «Δεν είμαι παρά μια γυναίκα στον ωκεανό των γυναικών αυτού του κόσμου. Ο δικός μου Γολγοθάς δεν είναι ο μοναδικός. Μιλήστε γι' αυτό που μου συμβαίνει. Κάντε το γνωστό. Πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην πεθάνω σε αυτό το μπουντρούμι. Σας έχω ανάγκη! Σώστε με!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου