Reuters, A.P.
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ. Οι διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ισότητα εξακολουθούν στο Μαρόκο, ενώ ο βασιλιάς Μοχάμεντ 6ος επιχειρεί να εκτονώσει τις εντάσεις χαρίζοντας τα χρέη των φτωχών αγροτών και προκηρύσσοντας δημοψήφισμα επί του νέου Συντάγματος την Κυριακή 1η Ιουλίου.
Το νέο Σύνταγμα διατηρεί στο ακέραιο τις απόλυτες εξουσίες του βασιλιά, αν και αυξάνει τις εξουσίες της Βουλής, θεσμοθετεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δύο φύλων και την ίση μεταχείριση της γλώσσας των Βερβέρων.
Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή υπέρ του νέου Συντάγματος, παραλείποντας κάθε αναφορά στις «άλλες» διαδηλώσεις χιλιάδων Μαροκινών που διαφωνούν με το νέο Σύνταγμα, ζητώντας πραγματικές και όχι διακοσμητικές μεταρρυθμίσεις.
Το Κίνημα της 20ής Φεβρουαρίου, η μαροκινή εκδοχή των κινημάτων που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο, έχει υποχρεώσει τον βασιλιά σε σειρά κινήσεων με στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας. Η κρατική αγροτική τράπεζα του Μαρόκου και η μαροκινή κυβέρνηση θα μοιραστούν από κοινού τη ζημία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που θα προκύψει από την παραγραφή των χρεών 80.000 αγροτών. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει ανακοινώσει αυξήσεις μισθών και τριπλασιασμό των επιδοτήσεων για αγορά τροφίμων και καυσίμων.
Οι Αρχές διαψεύδουν ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στη χρονική στιγμή που επελέγη για την ανακοίνωση των μέτρων.
Εκστρατεία υπερψήφισης
Υστερα από μήνες διαδηλώσεων του Κινήματος της 20ής Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος, το οποίο είχε προκύψει από τις διαβουλεύσεις επιτροπής την οποία είχε ο ίδιος διορίσει. Η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει ξεκινήσει δραστήρια εκστρατεία για την υπερψήφιση του Συντάγματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, διοργανώνοντας ογκώδεις διαδηλώσεις των δικών της υποστηρικτών, με σημαίες και πορτρέτα του βασιλιά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αντίπαλες διαδηλώσεις έρχονται αντιμέτωπες και έχουν καταγραφεί και συγκρούσεις.
Οι ακτιβιστές θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μετατρέπουν τη χώρα σε συνταγματική μοναρχία, όπως ισχυρίζεται ο βασιλιάς, αλλά αντιθέτως διαιωνίζουν τις εξουσίες του λειτουργώντας ως βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου