«ΝΑΙ» στη νοµιµοποίηση του διαζυγίου είπαν οι πολίτες της Μάλτας στο δηµοψήφισµα που διεξήχθη το Σάββατο για το θέµα αυτό στην τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου µέχρι σήµερα απαγορευόταν στα ζευγάρια να χωρίζουν. Βέβαια το ποσοστό υπέρ του «ναι» µετά βίας ξεπέρασε το 50% (52,67%), γεγονός που δείχνει τον βαθύ διχασµό των 400.000 κατοίκων αυτού του νησιωτικού κράτους µε την ισχυρή ρωµαιοκαθολική παράδοση, όπου είναι παράνοµες και οι εκτρώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία εναντίον της νοµιµοποίησης του διαζυγίου, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο θα σεβασθεί την επιθυµία του λαού έτσι όπως εκφράσθηκε σε αυτό το δηµοψήφισµα που δεν ήταν δεσµευτικό και θα αρχίσει τη σύνταξη του νοµοσχεδίου που θα επιτρέπει στους Μαλτέζους να χωρίζουν. Η Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία δεν επιτρέπει διαζύγια αλλά µόνο ακυρώσεις γάµων. «Αν και το αποτέλεσµα δεν είναι αυτό που επιθυµούσε, τώρα είναι καθήκον µας να υλοποιήσουµε αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία», ανέφερε σε τηλεοπτική του οµιλία.
ΤΟ ∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Μάλτα τις τελευταίες εβδοµάδες. «Η κοινωνία µας είναι συντηρητική αλλά οι Μαλτέζοι ζουν σαν Ευρωπαίοι. Τώρα θα οµαλοποιηθεί η ζωή µας», έγραψε ο αναλυτής Σαβιούρ Μπαλζάν στην εφηµερίδα «Μάλτα Σήµερα», που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της νοµιµοποίησης. «Η νίκη του “ναι” µάς κάνει πιο Ευρωπαίους», έγραψε. «Η Ευρώπη δεν είναι µόνο ντιρεκτίβες και νοµικές επιταγές, αλλά και η κουλτούρα της». Η συµµετοχή των ψηφοφόρων στο δηµοψήφισµα έφθασε το 72%.
Η Μάλτα, ένα από τα τελευταία προπύργια της καθολικής ηγεµονίας έξω από το Βατικανό, ήταν µέχρι σήµερα το µοναδικό κράτος µαζί µε τις Φιλιππίνες όπου το διαζύγιο ήταν παράνοµο, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει δυνατότητα δεύτερου γάµου – παρ’ ότι τουλάχιστον 30% των γάµων στη Μάλτα καταλήγουν σε χωρισµό – και το 1/3 των παιδιών να γεννιούνται εκτός γάµου.
Τώρα, εκείνοι που κέρδισαν µιλούν για «µια νέα Μάλτα».
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου