Επαναφορά βίζας ζητεί η E.E.

Του  Kωστα Kαρκαγιαννη

Την επαναφορά της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για πολίτες τρίτων χωρών όταν υπάρχει σοβαρή παραβίαση των κανόνων, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, προτείνεται νέα στρατηγική προσέγγιση για το θέμα της μετανάστευσης από χώρες ιδίως της Βορείου Αφρικής.

Η πρόταση της Κομισιόν, να μπορεί στο μέλλον να επιβάλλεται γρήγορα η υποχρέωση θεώρησης βίζας είναι το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν τους τελευταίους μήνες πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αιτία είναι το γεγονός ότι το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011 πολλοί φτωχοί κάτοικοι κρατών των δυτικών Βαλκανίων (κυρίως Ρομά) εκμεταλλευόμενοι την άρση της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για ταξίδια στη Ζώνη Σένγκεν ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στη συνέχεια ζητούν άσυλο. Το αίτημά τους απορρίπτεται αφού πρόκειται συνήθως για οικονομικούς μετανάστες. Πολίτες από τη FYROM και τη Σερβία θεωρείται ότι είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται την άρση θεώρησης βίζας.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα μπορούν να αποκαθιστούν γρήγορα την υποχρέωση θεώρησης βίζας στην περίπτωση που παρατηρείται «μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών ή μια ξαφνική αύξηση αστήρικτων αιτημάτων για παροχή ασύλου», αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής. Η χειραγώγηση κατά κάποιο τρόπο του υπάρχοντος συστήματος είναι ενδεχομένως πρόβλημα. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ακόμη περισσότερο μετά τις επαναστάσεις στη Β. Αφρική αυξάνεται η απροθυμία των κρατών-μελών της Ε.Ε. να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα τους. Στις αρχές Μαΐου η Επιτροπή κατέθεσε μετά την απαίτηση πολλών κρατών-μελών πρόταση, ώστε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να επανεισάγονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου. Η νέα προσέγγιση με τις χώρες της Β. Αφρικής, σε πρώτη φάση την Αίγυπτο και την Τυνησία, βασίζεται στην πρόταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθάει τις χώρες να αναπτυχθούν οικονομικά και πολιτικά με αντάλλαγμα την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης προς τις χώρες της Ενωσης και επιπλέον την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής.

Τέλος, χθες παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, στην οποία γίνεται αναφορά στα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε., προκειμένου να ενισχύσει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία στην περιοχή του Εβρου. Τα κράτη-μέλη καλούνται να υπογράψουν μέχρι το τέλος του 2012 την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και να λάβουν μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου