Χωματερή ευρωπαϊκών τοξικών αποβλήτων ο 3ος κόσμος

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Στην πλάτη της Αφρικής και εν μέρει της Κίνας έχει φορτώσει η «πολιτισμένη» Ευρώπη εκατομμύρια τόνους επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα που παράγει, κατά παράβαση του Κοινοτικού Κανονισμού του 2007, ο οποίος και... απαγορεύει την αποστολή τοξικών αποβλήτων σε τρίτες χώρες για ταφή.

Χημικές και βεβαιωμένα τοξικές ουσίες, ραδιενεργά υλικά, βαρέα μέταλλα και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, που περιέχουν τέτοιες ουσίες, μεταφέρονται παράνομα από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες, για να παρακαμφθεί η αυστηρή και σχετικά δαπανηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφαλή διάθεσή τους.

Το θέμα έθεσαν, την περασμένη βδομάδα, με ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αναζητώντας απαντήσεις για το πού ακριβώς πάει το 70% των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων και το 19% των επικίνδυνων αποβλήτων που διαπιστωμένα μεταφέρονται με τρόπο που παραβιάζει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Η Κομισιόν, λένε στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές, έχει μεν προτείνει την αναθεώρηση, επί το αυστηρότερον, της νομοθεσίας, αλλά οι παράνομες εξαγωγές τοξικών αποβλήτων συνεχίζονται, με προορισμό την Αφρική και την Κίνα, χαρακτηριζόμενες «μεταχειρισμένες συσκευές», αν και στην πραγματικότητα δεν αποτελούν πλέον παρά μόνον επικίνδυνα σκουπίδια.

Αγνοούμε, αναφέρουν, το πού καταλήγει σχεδόν το 70% των ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ε.Ε., ενώ μόνο το 33% των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων αναφέρεται ότι υφίσταται την επεξεργασία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, το 19% των μεταφορών αποβλήτων πραγματοποιείται κατά παραβίαση του κανονισμού περί μεταφορών αποβλήτων, από τα ευρωπαϊκά λιμάνια που διακρίνονται για την... αναποτελεσματικότητα των ελέγχων τους. Επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι έως το 2020 η Ε.Ε. ενδέχεται να παράγει 45% περισσότερα απόβλητα απ' ό,τι το 1995.

Ερευνες δείχνουν ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου έχουν καταστεί ο κατ' εξοχήν προορισμός επικίνδυνων αποβλήτων. Η Αφρική, για παράδειγμα, σταδιακά γίνεται ο κύριος τόπος προτίμησης για τις εταιρείες διάθεσης αποβλήτων.

sisour@orange.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου