Με «δελτίο» η βενζίνη στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, Ρωσία

Reuters

Κλιμακώνεται η κρίση καυσίμων στη Ρωσία, καθώς η εντολή που έδωσε ήδη από τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μείωση των τιμών στα πρατήρια ωθεί τις πετρελαϊκές εταιρείες να διοχετεύουν τον όγκο της παραγωγής τους στο εξωτερικό.

Οι ελλείψεις καυσίμων φαίνεται να κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη ρωσική περιφέρεια, όταν η βενζίνη εξαντλήθηκε σχεδόν σε όλα τα ανεξάρτητα πρατήρια της περιοχής Αλτάι, στη Σιβηρία. Μοναδικά πρατήρια που είχαν ακόμη αποθέματα –και τα οποία συγκέντρωσαν τεράστιες ουρές– ήταν εκείνα μεγάλων εταιρειών, κυρίως των Rosneft και Gazprom Neft. Και αυτό με «δελτίο», ήτοι με όριο τα 20 λίτρα για τους οδηγούς ταξί και στη συνέχεια με προτεραιότητα στους κατόχους κάρτας μέλους, όχι μόνο στο Αλτάι, αλλά και στο Νοβοσιμπίρσκ και άλλες περιοχές της Σιβηρίας. 

Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται στη Σιβηρία, αλλά επεκτείνονται ακόμα και σε περιοχές γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική πόλη, την Αγία Πετρούπολη, καθώς και στα νότια Ουράλια. Εκεί, οι προμηθευτές αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά χονδρικής και έχουν αρχίσει να περιορίζουν την προσφορά στους ιδιόκτητους σταθμούς της Rosneft. Ιδιοκτήτες ανεξάρτητων πρατηρίων υποστηρίζουν, όμως, ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στη Μόσχα. Η εγχώρια προσφορά καυσίμων μειώθηκε κατά 6%, στα 5,7 εκατ. τόνους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με την παραγωγή περίπου σταθερή. Αντιθέτως, η Ρωσία εξήγαγε 2,14 εκατ. τόνους βενζίνης σιδηροδρομικώς το ίδιο διάστημα, ποσότητα αυξημένη κατά 40% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Αν εξαπλωθούν οι ελλείψεις κρίνεται πως θα επιφέρουν πλήγμα στη δημοτικότητα του κ. Πούτιν, ο οποίος, ως αρχηγός της κυβέρνησης, φέρει άμεση ευθύνη για την οικονομική πολιτική. Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από χρόνο και τον σημερινό πρωθυπουργό πιθανότατα εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία, θεωρείται ότι η Ρωσία επ’ ουδενί θα απέφευγε την κρίση καυσίμων εφόσον ο πρωθυπουργός παρενέβη για να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά. Η κίνηση ήταν μέρος ευρύτερου πακέτου, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών και μέτρων για τον περιορισμό των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, με στόχο τη χαλάρωση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου