Πανεπιστήμιο δωρεάν φοίτησης στο Κονγκό από την Ελληνική Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη
Tης Γιωτας Mυρτσιωτη
Στην καρδιά της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες, περπατούν χιλιόμετρα κουβαλώντας στο κεφάλι λεκάνες με νερό για τις βασικές τους ανάγκες, ζουν σε παράγκες κάτω από μια εύθραυστη ειρήνη, μαθαίνουν γράμματα σε αχυροκαλύβες και η ανώτατη εκπαίδευση είναι για ελάχιστους, ένα πανεπιστήμιο δωρεάν φοίτησης ήταν άπιαστο όνειρο. Ηρθε ως μάννα εξ ουρανού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - Κινσάσα (πρώην Ζαΐρ) χάρη στη φιλανθρωπική δράση της Ελληνικής Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής παρέχοντας δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση σε νέους της γαλλόφωνης μαύρης ηπείρου.
Λειτουργεί εδω και τέσσερα χρόνια με μια, μέχρι στιγμής, σχολή πενταετούς φοίτησης, την Ορθόδοξη Θεολογική (μοναδική στη γαλλόφωνη περιοχή), αλλά σύντομα αναμένεται να εντάξει στους κόλπους της άλλες τρεις σχολές: Γεωπονική, Πληροφορική και Ιατρική. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 63 νέοι από διάφορες χώρες (Ρουάντα, Κονγκό - Μπραζαβίλ κ. ά.).
Πώς ετελέσθη αυτό το θαύμα στα έγκατα της Αφρικής στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα; Η ίδρυση μιας θεολογικής ακαδημίας ήταν όνειρο του μακαρίτη Αρχιεπισκόπου Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου «προς ανάδειξιν νέων κληρικών εκ του ιθαγενούς ποιμνίου». Εγινε όμως πραγματικότητα επί των ημερών του αρχιεπισκόπου κ. Ιγνατίου, ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο τον Απρίλιο του 2005 σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Κονγκό Κινσάσα (έδρα της Ι. Μ. της Ορθοδόξου Εκκλησίας Κεντρώας Αφρικής) σε οικόπεδο ενός εκταρίου (10 στρεμμάτων) που δώρισε στην Εκκλησία ο πρόεδρος της ολιγομελούς πλέον Ελληνικής Κοινότητας κ. Κων. Σοφιάδης.
Το κτίριο του πανεπιστημίου με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά μοναστηριακού συγκρότηματος (2.600 τ. μ.) υψώθηκε στον λόφο Kimbondo, χάρη στις δωρεές ιεραποστολικών συλλόγων, φίλων της ιεραποστολής από τη χώρα μας, αδελφοτήτων, πιστών και εκατοντάδων ανώνυμων ιδιωτών, που προέφεραν «το περίσσευμα υμών εις το εκείνων υστέρημα». Ο ιερός ναός του συγκροτήματος, αφιερωμένος στον Αγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, κατασκευάστηκε με έξοδα της Ι. Μ. Ιβήρων του Αγίου Ορους και αρχιτεκτονικά σχέδια του Ιερομονάχου Θεολόγου Λαυριώτη, ο οποίος εξυπηρετεί τις ποιμαντικές ανάγκες της Αρχιεπισκοπής στη γειτονική χώρα Κονγκό - Μπραζαβίλ.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 23/9/2007, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος εγκαινιάζει τη Θεολογική Σχολή, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Μασούγκα Ρουγκανίκα παραδίδει στον κ. Ιγνάτιο την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του πανεπιστημίου «Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» και ο Ελληνας πρέσβης στο Κονγκό κ. Αλ. Κατράνης επισημαίνει τη σημασία του ορθόδοξου πανεπιστημίου: «δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών, αλλά σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων».
Το πανεπιστήμιο επανδρώνουν αρχικά 20 πρωτοετείς φοιτητές. Αποκτούν ελληνικά ονόματα, μένουν στο οικοτροφείο του συγκροτήματος και παράλληλα με τις σπουδές βιώνουν την ορθόδοξη κοινοβιακή «μοναστική» παράδοση, τις μακρές εκκλησιαστικές ακολουθίες (όρθρο, εσπερινό, θεία λειτουργία), τις νηστείες, την κοινή τράπεζα, κοινωνούν τα άχραντα μυστήρια, ψάλλουν ύμνους, διαβάζουν το συναξάρι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η φωνή της Ορθοδοξίας», εκδίδουν το περιοδικό ΗΧΩ, ηχογραφούν σε CD ψαλμούς και ύμνους στη γαλλική και ελληνική γλώσσα, αποκτούν τίτλους γνώσεων της Ελληνικής στο εξεταστικό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) που τους δίνει τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Το διδακτικό προσωπικό ενισχύουν οι αρχιμανδρίτες, Αφρικανοί που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και Ελληνες καθηγητές (το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερμηνεία της Π. Διαθήκης, εκκλησιαστική ρητορική, λειτουργική, κατήχηση, περιβαλλοντική, παιδαγωγική, γεωπονική, εκκλησιαστική ιστορία, πληροφορική, βυζαντινή μουσική και υμνολογία, ναοδομία και εικονογραφία, αρχαία και νέα ελληνικά).
Ποια είναι η προοπτική αυτών των νέων μετά τις σπουδές τους στη Θεολογία; «Ορισμένοι πλαισιώνουν ενορίες, γίνονται κληρικοί, άλλοι δάσκαλοι σε ορθόδοξα δημοτικά και λύκεια της γαλλόφωνης περιοχής», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Βαμβακάς. «Πάνω απ’ όλα θα είναι οι επιστήμονες που θα ενισχύουν το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους πολυθρήνητους λαούς της Μαύρης Ηπείρου».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου